FRITTATA

Najviše volim recepte ove vrste: iseckaj, izmešaj, stavi da se peče. Još ukoliko su slani te liče na pite – sigurno će se naći na listi mojih omiljenih zalogaja, baš kao i ova veganska frittata.

Otkako se i kod nas može kupiti brašno od leblebija (besan/gram flour), koristim ga u najrazličitijim pripremama a ponajviše u onim koja traže zamenu za jaja jer je ovo brašno idealna zamena za njih.

Frittata je inače italijansko jelo koje predstavlja svojevrsni omlet: u originalu se sprema sa mnogo jaja, pomešanih sa brašnom uz dodatak povrća. Prži se u tiganju – na italijanskom frittata znači prženo. Međutim, moja verzija niti ima jaja, niti se prži a savršeno je ukusna. Još kad se uvidi  zdrava strana leblebija, prepuna proteina (kojih, uzgred, ima  više od mesa), kalcijumom, magnezijumom i bakrom – pitam se zašto ovo brašno nije ranije stiglo u Srbiju ili makar moju kuhinju? 😀 Dok ga nisam mogla kupiti, ja sam ga sama pravila mlevenjem leblebija u mlinu za kafu. Možete i sami pokušati ali UPOZORENJE: budite pažljivi i strpljivi kao nikad do sad (za razliku od mene koja sam ovom akcijom “spržila” već dva mlina).

fr1

Pošto je ovoj zapečenoj frittati i moja izbirljiva ćerkica dala “zeleno svetlo” – uživamo u njoj sigurno jednom mesečno. Ili češće. Uglavnom češće. 😉 Unutra stavim iseckano povrće koje zateknem u frižideru (nešto od zeleniša -iseckani spanać, blitva, raštan, kelj, mladi luk, nešto od crveniša -paradajz, paprika, šargarepa), komadiće sira od suncokreta, može i tofu ili neka biljna kobasica. Nikako ne preterati sa ovim dodacima kako se frittata ne bi raspala prilikom sečenja.

SASTOJCI:

  • 1 šolja (200ml) brašna od leblebija
  • 1 kašika gustina ili agaragara
  • 1 kašika mlevenog lana
  • 1 kašika deaktiviranog odgorčenog kvasca tzv. delikatesnog kvasca (može se izostaviti)
  • 1 kašičica crne soli (specifična so koja daje ukus na jaje. Može se izostaviti)
  • 1 kašičica mlevene slatke paprike
  • 1 /2 kašičice kurkume
  • so, biber po ukusu
  • 200ml bademovog mleka (ili nekog drugog biljnog mleka)
  • 50ml vode

fr3

Izmešati suve sastojke, dodati bademovo mleko i vodu i dobro sjediniti, razbiti sve grudvice. Testo će vam se možda učiniti suviše retkim, ali ne brinite, biće savršeno kad se ispeče.
Izdinstati kratko manju glavicu crnog luka, 1/2 crvene paprike, šaku iseckanog spanaća, na kockice iseckanu šargarepu.


Umešati povrće u smesu od brašna od leblebija pa izliti u blago nauljeni kalup ( ja sam pekla u keramičkoj posudi prečnika 22cm). Po površini poređati kriške paradajza ili paprike.
Peći na 180c dok površina ne porumeni. Prohladiti, seći parčad i uživati u ukusu.

fr2

6 thoughts on “FRITTATA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *