KINOA SALATA

Bila sam u Kanadi pre nekog niza godina kada sam prvi put čula za kinou (quinoa). I ne samo za nju – već i za mnoge druge namirnice koje svrstavaju u “super hranu”, a koje su tamo bile već uveliko uobičajene i prisutne. Srećom, sada su i nama dostupne.

Iako je meni prva asocijacija na super hranu scena iz nekog od futurističkih filmova kada je obrok zapravo neka tabletica ili kaša neprimamljive zemljane boje ali koja zapravo zadovaljava sve nutritivne potrebe, osim želje za dobrim ukusom i sočnim zaloganjem koji budi sva naša čula. Sreća za nas gurmane, pa u kategoriju super hrane spadaju i mnoge ukusne namirnice sa kojima je moguće svašta praviti i kombinovati. Goji bobice, sirovi kakao, maka prah, čia semenke, konopljin prah su odlični za šejkove, smutije, pudinge i druge poslastice. Razne klice, alge spirulina, hlorela ali i pšenična, ječmena ili speltina trava, aloje vera će savršeno obogatiti jutarnji zeleni smootie ili neki drugi obrok. Lista super namirnica je svakog dana sve duža a na njoj se takođe nalaze i mnoge samonikle biljke kao što su vlašac, maslačak, tušt, loboda, trputac, kopriva, raštan itd. Zajedničko za sve njih je da, u poređenju a drugim namirnicama, imaju mnogo veću koncentraciju vrednih sastojaka, pre svega vitamina, minerala i esencijalnih aminokiselina.

kinoa11

Prelaskom na biljnu ishranu, otkrila sam čitavo bogatstvo novih namirnica čije ime u početku nisam umela ni da izgovorim, niti sam znala gde ih mogu nabaviti ili kako korisititi. Istraživanjem, isprobavanjem, promašajima, uspesima, eksperimentisanjem sam naučila dosta iako znam da mi toliko toga tek predstoji jer je ovo tema bez kraja, aktuelna u ovo vreme kada svi tragamo za zdravijom opcijom svega.

Da se vratim konoi. To je jedna od najstarijih žitarica iz okoline Anda a njome su se hranile drevne Inke. Neki je smatraju i najzdravijom žitaricom na svetu. Izuzetno je bogata aminokiselinama, gvožđem, kalcijumom, fosforom i vitaminima B i E. Jača organizam, pospešuje rad bubrega i probave. Ne sadrži gluten te je pogodna i kao hrana za decu. Uopšteno, mogućnosti korišćenja kinoe su raznovrsni: od glavnih jela (umesto ili sa pirinčem), musaka, čorbica, salata, variva, preko burgera i polpeta, pa sve do poslastica, voćnih kaša i kuglica. Brzo se kuva i blagog je slatkasto-kiselkastog ukusa. Mogu se kupiti bela i crvena kinoa.

Verujem da će ovde biti mnogo jela sa kinoom a od nekog se mora početi. Evo za početak jednog brzog i jednostavnog recepta za salatu. Kinoa se skupa, povrće isecka, preliv umuti i gotovo je za 20 minuta.

kinoa

SASTOJCI ZA SALATU:

  • 1 šolja crvene kinoe (naravno, možete koristiti i belu)
  • 2 šargarepe
  • 1/2 šolje kukuruza šećerca
  • 3 struka mladog luka
  • 1 crvena paprika
  • 1/2 vezice seckanog lista peršuna (ili manje ukoliko niste ljubitelj)
  • nekoliko prstohvata himalajske soli
  • indijski orasi za posipanje (ja sam koristila sirove, možete i pečene)

Kinou dobro isprati i staviti da se kuva u sa dve šolje vode. Kinoa se uvek kuca u razmerzi sa vodom 1:2. Kad voda provri, smanjiti vatru i kuvati oko 20-ak minuta ili dok voda ne ispari. U dubljoj činiji pomešati rendanu šargarepu, skuvan kukuruz, iseckani mladi luk, papriku i peršun. Dodati skuvanu kinou, malo posoliti pa dobro izmešati. So se može i izostaviti jer se uz ovu salatu služi kikiriki preliv ili što bi moderno rekli “dressing”. 🙂 Preliv se može izmešati zajedno sa povrćem ili sipati na već posluženu salatu a potom jelo posuti indijskim orasima.

SASTOJCI ZA PRELIV:

  • 4 supene kašike kikiriki putera
  • 2 kašike tamarija (može i soja sos – po mogućstvu bez šećera i emulgatora ;))
  • 1 supena kašika limunovog soka
  • 1 supena kašika malteksa tj. ječnemog slada (ili nekog drugog biljnog zaslađivača)
  • 1 kašičica soka od đumbira (komadić đumbira se izrenda na sitno rende a onda iscedi)

Sve sastojke staviti u blender i proraditi ih. Po potrebi dodavati vode ali kašiku po kašiku dok se ne dobije željena gustina.

Nadam se da ćete probati ovu laganu i ukusnu salatu. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *