Burgeri od semena golice

4

Nikako ne mogu da ostanem ravnodušna kada neko spomene veggie burgere! Lampica se aktivira i ne gasi se dokle god ne saznam sve o njima: koji su sastojci, šta ih povezuje, karakteristični začini, da li se peku u rerni ili u tiganju, kakva bude korica, a kakva unutrašnjost…? Voooolim da pričam o burgerima i razmenjujem recepte ali još više volim da ih degustiram. Ukoliko me obraduju u ponudi nekog restorana, odlažem jelovnik i naručujem ih bez daljnjeg premišljanja. To se, na žalost, ne događa često jer su veganski burgeri prava retkost u domaćim restoranima a dok se to ne promeni, nema mi druge nego da ih sama pravim. Što i radim. Svake nedelje, makar jednom. Na radost cele porodice.

Burgeri su veoma laki za napraviti. Nema tu neke velike filozofije. Bitno mi je da su krcati proteinima pa zato u njih uvek stavim neku mahunarku ili semenke. Uz njih idu žitarice a uz žitarice- povrće. I tako se moji burgeri praktično uvek svedu na ovo “trikombinovanje”. Jednostavno, zar ne?

Razni nam recepti predstoje ali za početak evo jednog od prvih burgera koji sam napravila. Za proteinski deo je zaduženo seme bundeve golice. Bogato je proteinima (ima sve esencijalne aminokiseline) kao i nezasićenim masnim kiselinama (omega 3 i omega 6), gvožđem, cinkom i selenom. Golica je veoma prisutuna u našoj ishrani- grickamo je sirovu, stavljamo u salate, hlebove i naravno, u burgere. 😉 Uz golicu, u ovom receptu se se našli integralni pirinač i ovsene pahuljice a da ispoštujemo i povrće, tu su luk, sargarepa i paštrnak.

Količine sastojaka i uputstvo slede.

2

Dosta je fotkanja. Sledi vegamljackanje. 🙂

 

SASTOJCI (za 4 burgera)

  • 1/2 šolje sirovog semena golice
  • 1 šolja kuvanog integralnog pirinča
  • 2 kašike sitnijih ovsenih pahuljica
  • 1 srednja glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 srednja šargarepa
  • 1 srednji paštrnak
  • 2 kašike seckanog lista peršuna
  • 1/2 kašikice mlevene paprike
  • 1/2 kašikice karija
  • prstohvat čili papričice (opciono)
  • so i biber po ukusu
  1. Skuvati pirinač ali paziti da se ne prekuva. Procediti ga i ohladiti do sobne temperature.
  2. Golicu isprati te u blenderu usitniti zajedno sa listom peršuna. Trebaju nam maleni a ne mleveni komadići golice.
  3. Crni i beli luk sitno iseckati i na vrlo malo maslinovog ulja kratko izdinstati.
  4. Šargarepu i paštrnak izrendati na najsitnije rende (Sitnije od onog za jabuke! Ovo je bitno jer ako su komadići krupniji- postoji opasnost da će se burgeri raspadati!)
  5. Pirinač, golicu, luk, šargarepu i paštrnak izručiti u dublju činiju. Dodati i ostale sastojke i začine a zatim lagano i strpljivo, par minuta rukom mešati smesu, da pirinač razvije svoju “lepljivost” a onda ostaviti 30min da “odmori”, da se ukusi povežu a ovsene pahuljice upiju višak tečnosti.
  6. Nakvašenim rukama oblikujte burgere, uvaljajte ih u brašno te pecite na zagrejanom ulju u nelepljivom tiganju. Burgeri su spolja hrskavi a unutra mekani i sočni. Mogu se peći i u rerni ali biće za nijansu suvlji.
  7. Uživati u ukusu. Mi smo ih jeli u integralnim zemičkama, sa svežim povrćem i veganskim “nacho” sirom. Ima li zainteresovanih i za taj recept? 😉

3

6 thoughts on “Burgeri od semena golice

  1. A od cega tecnost, postoje meni masa trenutno suva? Jel se dodaje voda koja mozda fali u sastojcima?
    Hvala unapred
    Pozz
    Tamara

  2. Ovi burgeri su fantasticni! Probala sam neke recepte ranije, al nisu me odusevili, pa sam vec mislila da burgere izbacim iz svog menija. Al ovi vege burgeri su me od toga ‘odgovorili’! Super! A kada ce biti te radionice? 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *