Integralna pita sa biljnim sirom i blitvom

I dok se nova “tura” sira od indijskih oraha fermentuje, ja smišljam gde ću ga i kako sutra iskombinovati. Zahladilo je i rerna konačno dobija ulogu dogrevanja a ja mogu do mile volje da pečem. Najviše volim kada rerna odradi sav posao. Pripremim. Uključim. Uživamo u mirisu. Povremeno bacim oko. Isključim. Uživamo u ukusu.2

Iako je vrlina ovog sira to što je sirov (zamalo da “sir” bude koren reči “sirov”), priznajem da ga bogami često umem strpati u jela koja se peku. Upppss! Neka mi oproste svi sirovi vegani.

Pita od spelte sa sirom od indijskih oraha  i blitvom je preukusan i lagan recept  koji se spremi veoma brzo. Blitvu možete zameniti spanaćem ili raštanom, seckanim povrćem po želji ili ajvarom.  Možete je posuti i klicama, kao i ja. Klice slačice su se super uklopile sa svojom ljutkastom notom.

Recept za ovo testo sam još pre par godina videla u Vege kuvaru i od tada ga često pravim. Naravno, nikad ne gledam mere jer sve odokativno radim ali  za vas ću ga prepisati da ne omanem u proceni napamet 🙂

4

SASTOJCI (za posudu prečnika 22cm)

  • 1 puna šolja za čaj integralnog speltinog brašna (ili nekog drugog brašna po izboru)
  • 3 kašike nerafinisanog suncokretovog ulja
  • 100ml hladne vode
  • 1 kašičica soli
  • jedna veza blitve (oko 200g)
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašičica himalajske soli
  • 200g sira od indijskih oraha
  • 1 šaka klica slačice (ili drugih klica po izboru)

pita kolaz

  1. U posudi pomešajte brašno i so. Dodajte ulje i hladnu vodu te brzo umesite testo. Prekrijte ga folijom i ostavite da odstaji 30minuta.
  2. Listove blitve operite, odstranite im središnju žilu, što sitnije iseckajte a zatim ih izblanširajte. Pred kraj, posolite i dodajte sitno seckani beli luk. Dodajte blitvi sir od indijskih oraha i dobro ih sjedinite.
  3. Na pobrašnjenoj površini razvijte tanko testo pa ga premestite u tepsiju, odnosno u posudu u kojoj ćete peći pitu. (Ja sam koristila kalup za tart prečnika 22cm. Izdigla sam ivice). Viljuškom izbockajte testo po celoj površini.
  4. Rasporedite sir sa blitvom preko kore i pecite oko pola sata u pećnici zagrejanoj na 200c.
  5. Prohlađenu pitu pospite klicama i služite. Prijatno!

5 thoughts on “Integralna pita sa biljnim sirom i blitvom

  1. Oooo što je ovde lepo, mislim na sajtu ovom. Od svega za sad samo poznajem Iskru, ali ću češće da svraćam od sada 🙂

    1. Draga Jovana,
      nisam probala sa kokosovim uljem. Što se ukusa tiče, može dati zanimljivu nijansu. Zvuči mi primamljivo, isprobaću. Ja za ovakva testa koristim maslinovo ili suncokretovo jer su se najbolje pokazala u krajnjoj teksturi testa. Javi kako je ispalo sa kokosovim, ukoliko se usudiš da eksperimentišeš. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *