Kakao + bundeva posni vegan kolač

Bundeva je jedna od nekoliko namirnica koje sam prihvatila a onda i zavolela tek nedavno (čitaj: pre manje od 10 godina). Kad sam čuvenu dulečnicu (pitu sa bundevom) konačno prvi put probala, negde tokom studija dok smo kod koleginice radili na projektu, osetila sam se neopisivo tužno – jer mi se dopala i jer sam nebrojeno puta odbijala da probam onu koju je baba spremala. I koju više nikad neće spremiti.

U to ime: svake bundeva-sezone smotam po makar jednu pitu i nadam se da je ukusna kao ona seoska, krckava, posuta šećerom u prahu.

Dobra je bundeva i  solo ispečena, posuta orasima ili bademom, cimetom i prelivena malteksom. Jede se dok je topla, za večeru, da zaokruži dan i pokisle glave, da ugreje dušu. O bundevasto-narandžastom potažu ne moram ni da pričam, sa đumbirom i prepečenim semenkama, pa ko to još ne voli? A ukoliko je niste probali  iseckanu i zapečenu sa cveklom, šargarepom, krompirom i lukom – uradite to što pre, nećete omanuti.

1Novo otkriće mi je ovaj čokoladno -bundevasti kolač. Od preostale kuvane bundeve od ručka je trebalo nešto napraviti. Dvoumila sam se da li da je smestim u njoke za večeru ili kolač za užinu (a ispostavilo se i večeru:P). Mislim da je jasno ko je pobedio. 😀

Ključne reči: mekano, sočno, ne previše slatko, zarazno. Opasno zarazno.

Bundeva nema domintan ukus. Ona daje jednu tanku notu, slast i sočnost.

Potrebni sastojci (9 služenja):

  • 100g speltinog brašna
  • 180ml pasirane bundeve po izboru (prethodno skuvane ili pečene)
  • 60g nerafinisanog kokosovog šećera
  • 3 kašike sirovog kakao praha
  • 3 kašike gustina (od tapioke ili kukuruzni skrob)
  • 1/2 čajne kašike sode bikarbone
  • 1/2 čajne kašike cimeta
  • 1/4 čajne kašike soli
  • prstohvat mlevenog muskatnog oraščića
  • 70ml bademovog mleka (ili nekog drugog biljnog mleka)
  • 50ml hladnoceđenog ulja od kokosa (rastopljenog) ili ulja od suncokreta
  • 50h oraha, prepečenih i na krupno iseckanih

Priprema:

  1. U činiji odgovarajuće veličine pomešati sve suve sastojke (izuzev oraha) a zatim dodati i preostale tečne.
  2. Dobro izmešati, izliti u posudu za pečenje (dimenzija oko 20x20cm) i peći u prethodno zagrejanog pećnici na 180c.
  3. Kolač je gotov kada na čačkalici kojom ga probodete ne ostanu tragovi testa (oko 20min).
  4. Pre sečenja ostaviti kolač da se prohladi.

2

6 thoughts on “Kakao + bundeva posni vegan kolač

  1. Drugarica je napravila ovaj kolač uz diskretno prilagođavanje sastojcima koji su joj bili dostupni….moj šestogodišnji veganboy je oduševljeno izjavio….obavezno nabavi recept i napravi sve baš po receptu (jer zna za moju sklonost ka improvizacijama)…i stvarno je njamastičan….

    1. OOoooo pa baš mi je drago. Posebno jer je maleni vegančić sa uživanjem mljackao. Mojoj ćerkici od 2godine se nije nešto dopao ovaj kolač (mada, nije ljubitelj slatkiša generalno) ali neka – ostalo je za mene više. hahaha 😛 Šalim se.
      Hvala na javljanju i podeljenim utiscima 😉

  2. Prehvala ti na ovom jednostavnom receptu, kolacic je divan! Cini mi se da cu ubrzo praviti jos jedan, jer je ovaj do pola nestao i prije nego sto se stigao potpuno ohladiti. Svidio se i bebi i tati, a oni su bas izbirljivci. 🙂
    Za cudo je da sam odolila izmjenama recepta, osim sto sam malo “pretjerala” sa bundevom, pa sam u smjesu morala dodati i malo kokosovog brasna koje mi je ostalo od predhodno pravljenog kokosovog mlijeka.. pa sam ga na kraju pokapala malo i medom.. 🙂
    mmmmm

  3. orasi se stavljaju samo na brh pre pecenja? Pokusavam da shvatim sa slike, ne vidim u receptu da pise sta se radi sa orasima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *