Mak + limun mafini

Opet sam u fazi maka. Prethodna ovakva manija mi se dogodila pre dve godine. Bila sam trudna i najčešće sam ga  jela kašikom direkt iz tegle, samlevenog. Nije bilo strpljenja da se nešto osmili ili napravi. Bring it to my veins, now!

U međuvremenu sam naučila da mak koristim u mnogim izdanjima i kombinacijama- pudinzima, čokoladama, palačinkama, tortama, grisinama, hlebovima ali i u manje uobičajenim jelima poput paste, njoka, pirinča.

Uzgred, upravo sam shvatila da još nijednom nisam pravila štrudlu sa makom. N.I.J.E.D.N.O.M.  U   Ž.I.V.O.T.U!!!  Frka  mi je od tih kiselih testa,  priznajem, nisam im još dorasla. No, dok sam još u raspoloženju maka, možda i štrudli dam šansu.  Ne suočavam se baš sa svim izazovima ali ovom bih mogla da pogledam u oči tj. u tepsiju.

Da se ovaj post ne bi pretvorio u psihoterapijski tekst o izazovima i odlaganju (a imala bih materijala za pisanje :)), vraćam se novom receptu, u kojem su se mak i limun totalno zaljubiška. A onda i ja u njih. Šta reći više o mafinima: spremaju se lako, peku se brzo, uživanje je zagarantovano.

7

I dok pišem ove redove,  uporedo finishiram i poslednje mafine sa ovih fotki  i oduševljavam se kako su  i dalje mekani i sočni a pekla sam ih pre tri dana (i dobro ambalažirala u plastičnim činijama). Kako to da su izdražli nepojedeni do sada? Paaa  u medjuvremenu sam spremila (i pojela)  brownie. 😛 OK, muž mi je pomogao, priznajem.

Uživajte i napišite mi svoje utiske. 🙂

SASTOJCI za 12 muffina

  • 250g brašna
  • 2 kašike maka (koristila sam mleveni mak, može i u zrnu- ukoliko volite da krcka pod zubima)
  • umesto jaja: 2 kašike mlevenog lana + 5 kašika vruće vode
  • 100g nerafinisanog šećera od trske
  • 1 kašika praška za pecivo
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 1/3 kašičice himalajske soli
  • 220ml bademovog mleka (ili drugog biljnog mleka po izboru)
  • 70ml ulja po izboru (neka bude blagog ukusa)
  •  sok od jednog isceđenog    limuna
  • sitno rendana kora od jednog limuna (ili od dva, ukoliko volite izraženiji ukus limuna)
  • 1 štapić vanile (ili 1 kašičica ekstrakta vanile)

3

  1. U maloj činiji pomešajte mleveni lan i vodu. Ostavite min 20 minuta da lan nabubri i smesa postane sluzava.
  2. U većoj činiji pomeštajte brašno, mak, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so.
  3. U mlako mleko dodajte ceđeni sok limuna i ostavite da odstoji 10-ak minuta. Nemojte se začuditi ukoliko primetite da se u mleku stvaraju gromuljice. To je naša verzija jogurta.
  4. Mlekom prelijte mešavinu brašna, dolijte ulje, rentanu koru limuna, vanilu i natopljeni lan. Sve dobro promešajte, tek toliko da se sjedini ali nemojte preterati sa mešanjem.
  5. Testo izlijte u kalupe za mafine. Pecite u zagrejanoj rerni na 180c oko 20min tj. dok ne počnu da rumene a čačkalica kojom bocnete mafin ne bude potpuno čista.

4 thoughts on “Mak + limun mafini

    1. hahaha 🙂 Skoro pa da je tako draga Jelena!
      Recept i tekst sam kucala u sitne noćne sate, mislima već u snu. 🙂
      Korigovala sam recept. Idu dve kašike maka (ili više, kako ko voli).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *