Humus

2Treba li reći nešto više o namazu br.1 mnogim veganima?

Zdrav je! Prepun proteinima i vlaknima, boostuje energiju i zasitan je.

Ukus je versatilan a ako udružite maštu i kulinarsko avanturističko raspoloženje, možete se lepo zaigrati i otkriti super nove fantastične kombinacije, ukuse, boje.

Dodajte u hummus pečenu papriku – blendanu ili cepkanu na trake + beli luk i oduševite se jednostavnošću i bogatstvom ukusa.
Pomešajte hummuh sa tapenadom od crnih maslina i udvostručite mediteransku notu.
Sveža majčina dušica i paradajz sok? Ukus đačke paštete i velikog odmora u osnovnoj školi.
Kari i ananas u hummusu – malo egzotike za znatiželjna nepca.
Cvekla + beli luk za rozikastu boju?
Vlašac?

Hummus je neizostavan uz falafele, odličan u sendvičima a još odličan kao prilog grilovanom povrću i varivima. Zanimljiv “umočiću” snack uz seckano sveže povrće a fino se snalazi i u pitama, savijačama i pecivima.
Na kraju, ili početku, kada se navučete na njegov ukus i sasvim normalno ga počnete spremati na dnevnoj bazi, biće vam isto toliko normalno da ga u sred noći njupate kašikom ili kutlačom 🙂 kao okoreli “humusoleptik”.

 

1

SASTOJCI:

  • 350g skuvane leblebije
  • 5 supenih kašika tahini paste putera od susama (oko 70ml)
  • ceđeni sok od 1,5 limuna (oko 50ml)
  • 2 češnja belog luka
  • 1 kašičica soli (ili manje, prilagodite svom ukusu)
  • prstohvat bibera ili čilija (ukoliko volite ljuto)
  • 3 žlice devičanskog maslinovog ulja
  • nekoliko kašičica tečnosti u kojoj su s eleblebije kuvale ili stajao u staklenki (to je ona čuvena aquafaba – ne bacajte je već napravite preukusan čokoladni mousse po mom receptu sa bloga)

 

PRIPREMA:

Sve što treba da uradite je da sv  e sastojke stavite u blender/ secka i dobro ih proradite. I ptapni mikser se pokazao sa dobra alatka. Postepeno dodajte tečnost tj. aquafabu te prilagodite gustinu vašoj želji i radu vašeg blendera.

3

4 thoughts on “Humus

  1. Veoma ukusno i lako! Samo, po mom ukusu, limuna je previše (ili su moji limuni preveliki 🙂 ) i treba bogami dosta tečnosti dodati, opet u zavisnosti od ukusa. Ja sam gledala da mogu da umutim štapnim blenderom.
    Hvala! !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *