Posni hleb sa bananom i orasima

Kad god imate fine zrele banane u šteku a ne jedu vam se tako “same”, niti vam se pije smootie – predlažem vam da napravite slatki hleb. Bude gotov za 1h, fino vam zamiriše i ugreje dom – što posebno cenim u ovim prohladnim danima. Pritom, održava mekoću i sutradan. Naravno, ukoliko poneko parče uspe da preživi.

Banana je odličan izbor kao zamena za jaja u kolačima, kaksima, slatkim hlebovima. Odnos je ovakav: 1 banana srednje veličine  menja 1 celo jaje. babanu je potrebno prethodno izgnječiti – zato je poželjno da je banana što mekša i zrelija, a opet ne i prezrela. Ukoliko u receptu imate i neki sastojak “za dizanje” testa (kvasac, prašak za pecivo, sodu bikarbonu…) – povećajte ga za nijansu (recimo, za trećinu količine iz recepta). I da, blaga nijansa ukusa banane se podrazumeva, tako da je planirajte.

dsc_0165a

Da budem iskrena, mene je upravo taj ukus banane i odbijao jer bananu najviše volim da pojedem direkt oguljenu. Eventualno sa čokoladom zamrznutu. Ali ispostavilo se da je u hlebu odlična, još sa orasima i malo vanile. MMMmmmm. Da ne spominjem uživanjac mazanja čoko krema na još uvek toplu parčad ovog hleba. Uživanjac.

Speltino brašno sam kombinovala sa višenamenskim belim (nisam imala dovoljno speltinog) ali i hleb sa isključivo speltinim bude skoro podjednako mekan i sočan (uz dodatak malo više mleka) ali i ukusniji – spelta zaista daje poseban šmek. Orahe možete zameniti bademima ili lešnicima, uz dodatak grožđica, brusnica, seckanih suvih smokvi, šljiva, kajsija ili sa komadićima čokolade.

SASTOJCI:

  • 3 zrele banane
  • 120g speltinog brašna
  • 80g belog brašna
  • 80g nerafinisanog šećera od trske
  • 110ml ulja (suncokretovo ili ulje od semenki grožda ili otopljeno kokosovo)
  • 80ml mleka od badema (ili drugog biljnog mleka po izboru)
  • 1 supena kašika jabukovog sirćeta
  • 70g oraha, grubo isečenih
  • 3 supene kašike mlevenih badema (možete izostaviti, meni su preostali od spremanja makaronsa)
  • 1/2 kafena kašičica vanile
  • 1/2 kafene kašičice sode bikarbone
  • 1/2 kafene kašičice praška za pecivo
  • prstohvat soli

 

6

 

POSTUPAK:

Počinjemo sa bananama. Izgnječiti ih viljuškom ili gnječilicom za krompir, dok ne dobijete skoro ujednačenu smesu poput kaše. U mlako mleko sipajte sirće i ostavite da odstoji 15ak minuta. Mleko će se od sirćeta promeniti, kao “usiriti” i poslužiti nam kao zamena za jogurt. Ovo mleko, zajedno sa uljem, vanilom i šećerom, dodajte bananama i dobro promešajte. U zasebnoj posudi pomešajte preostale suve sastojke: brašna, sodu i prašak za pecivo, a potom ih dodajte umućenim bananama, mleku i ulju. Na kraju su nam preostali još mleveni bademi i orasi, koje krupno iseckamo i dodamo testu, te promešamo a orahe možete i posuti preko testa pošto ga izlijete u kalup.

Testo izlijte u kalup za hleb i pecite u rerni, prethodno zagrejanoj na 180’C. Znaćete da je hleb gotov kada fino porumeni a čačkalica kojom bocnete hleb bude “čista” pošto je izvadite. Okvirno, oko 40 minuta (sve zavisi od jačine vaših grejača).

 

1

 

Nestrpljivi mogu da seku prohlađeni, mlaki hleb a strpljivi neka sačekaju da se ohladi..(Potpuno ohlađen se može i zamrznuti).

Služiti ga uz čaj a možete i uz veganski maslac, džem, marmeladu ili kao mi- uz domaći čokoladni namaz.  Savšen za doručak ili užinu. Deca ga vole. 😉

 

3

dsc_0160a

 

One thought on “Posni hleb sa bananom i orasima

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *