Posna testenina punjena tofuom i bundevom

 

8a

Kada si vegan i stanuješ na Balkanu, šanse da ćeš naći dobre (ili bilo kakve?) punjenje testenine ravne su nuli. Odavno sam odustala od gunđanja i prihvatila da mi nema druge nego da pravim domaće.

Za sitne italijanske verzije raviola i tortelina više nemam vremena (dete x2) pa su mi mnogo lakše i brže ove veće verzije koje liče na ukrainske “piroge” ili poznatije “dumpligs”.

Ovog  puta me je jesen inspirisala pa sam koristila bundevu. Prvo sam je ispekla (jer tako ima puniji ukus – ali možete je korisitit i kuvanu ili čak rendanu sirovu) a potom pomešala sa dimljenim tofuom (bundeva i tofu su zanimljiva kombinacija – isprobano u različitim jelima) i karameliziranim crnim lukom. Slatkasto, blago začinjeno, savršeno.

I boje su sasvim jesenje – od braon speltinog testa, preko smeđe boje tofua i luka do narandžaste bundeve.

Možda priprema deluje komplikovanije i duže nego što zaista jeste… ali dobra vest je da se ove testenine mogu fino zamrznuti te koristiti po potrebi u narednim nedeljama.

 

k3

 

SASTOJCI (za oko 25kom)

Testo:

  • oko 200g integralnog speltinog brašna
  • oko 130ml vode
  • 1 čajna kašičica himalajske soli
  • 1 supena kašika maslinovog ulja

Fil:

  • 100g bundeve (ja sam imala pečenu, može i sirova rendana)
  • 100g dimljenog tofua
  • 1kom crnog luka (+maslinovo  ulje za prženje i 1 kašičica nerafinisanog šećera od kokosa/trske)
  •  soli, bibera, belog luka, đumbira (prilagodite svom ukusu)

 

k2

PRIPREMA:

Pomešati brašno i so te im dodati ulje i vodu. Umestiti mekano testo koje se ne lepi. Prekriti ga folijom da odmori dok spremite fil.

Iseckati crni luk i staviti ga da se prži na malo maslinovog ulja. Pržiti ga na umerenoj temperaturi dok ne počne da poprima smeđu boju. Onda dodati 1 kašičicu šećera i upržiti još koju minutu. Potom umesati ispasiranu bundevu i najsitnije narendani tofu.

Rastanjiti testo na oko 2mm debljine, vaditi krugove (koristila sam kalup prečnika 6cm), stavljati im na  sredinu po kašičicu fila, preklapati ih a ivice spojiti i pritisnuti prstima a potom i viljuškom.

Stavljati ih po nekoliko u posoljenu kipuću vodu i kuvati oko 10min. Vaditi ih pažljivo i premazivati maslinovim uljem kako se ne bi međusobno ulepili. Služiti same ili uz jelo po izboru. Mi smo ih jeli uz toplo i pikantno varivo od raštana.

k1

2a

 

6a

7a

Ovaj recept je nastao na jesen 2016. godine, kada sam ga radila za Tihanu i njen blog Just Cake The Cupcake.

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *