Vesela čokoladna gnezdašca (vegan, posno)

4

 

Fotografija iz detinjstva. Uskršnje jutro. Stojim na travnjaku u zadnjem dvorištu dedine i babine kuće. Trava je visoko narasla i sva se svila. Držim pletenu korpicu sa već poznatim sadržajem: slatkiši, farbano jaje i koji dinar. Baba ga je spremila i rano izjutra sakrila u travu, za sestru i mene da nađemo. Poklon od zeke. Zadovoljno se osmehujem. Duboka trava otkriva ugažene tragove. Nije mi trebalo mnogo vremena da ga nađem. Mirno stojim dok me jedan od roditelja, verovatno tata, fotografiše. Topao je ranoprolećni dan i obukli su mi kariranu haljinicu zemljanih boja sa šeširićem u kompletu. U pozadini se vidi bašta u kojoj je baba već otpočela radove okopavanja i sadnje. Na kraju bašte – žbunjić ribizli urastao u žičanu ogradu. Pre doručka se obavezno otvara ćokolada oblikovana u zeca – u nadi da je ovog puta možda punjena i iznutra, ali nije. Svejedno je sa slašću lomim i topim u ustima.

Ova sećanja me raznežuju i greju. Često ih iznova evociram. Iako u toj kući sada žive neki drugi ljudi, ja je svejedno često posećujem. Zažmurim i hodam po toj travi, ili koračam babinim ružičnjakom, vešto izbegavajući bodljikave grane. Sklopim oči i zavaljena na tremu u pletenoj  fotelji od pruća, bacim pogled na celo prednje dvorište, letnju kuhinju i ambar pun kukuruza. Duž celog dvorišta, uz komšijsku kuću, ispreplitao se kivi koji je baš davno posadio tata. Čuje se zvono crkve a oko mog vrata zvecka zvonče sa Vrbice.

Pitam se kakva će sećanja na Uskrs nositi moja deca? Dvorište sa travom nemamo, kokina jaja ne farbamo…  ali ipak, prethodni praznici su nam bili pravi doživljaj. Kupimo mnogo drvenih jaja, pa isprobavamo razne tehnike bojenja – flomasterima, temperama, tuševima, kolažiramo ih. Dobra strana drvenih jaja je da ona koja nismo podelili – možemo iznova farbati i ove sezone. Malo šmirgle da očistimo farbu i ‘ajmo Jovo nanovo. 😀 A moram vam reći ni da nas zekan nije zaobišao. Posetio nas je rano izjutra dok su deca još spavala. I to ne bismo ni znali da nije ostavio tragove za sobom. Zamislite – od ulaznih vrata smo pratili bele tragove njegovih šapica… koji su malenu doveli sve do njene mini kuhinjice, gde je on, zekan blesan, ostavio baš za nju voćkice i par zdravih slatkiša. Koliko se samo obradovala! Isplatilo se crtanje šapica po patosu temperom u sred noći 🙂 Moraću i ove godine ponoviti 😉

A za Uskršnju trpezu planiram i neke tematske slatkiše i slaniše. Ovo je jedna od mogućih opcija. Ćerkica ih je već degustirala i oduševljena je.  Nadam se da će i vaši mali i veliki biti zadovoljni.

Savet: Moja preporuka je da pravite vašu, domaću čokoladu sa kakao maslacem, sirovim  (ili drugim) kakaom, agavom… ali ukoliko nemate vremena ili vam nedostaju neki od sastojaka, možete koristiti kupljenu  posnu čokoladu za kuvanje.

 

SASTOJCI:

za čokoladu:

  • 200g kakao putera (zamena: kokosovo ulje)
  • 4 pune supene kašike agave (ili rižinog slada, javorovog sirupa)
  • 40g kakao praha (moja preporuka je sirovi kakao za najpotpuniji ukus)
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • prstohvat soli
  • ili umesto svega gore napisanog: 200g kupljene posne čokolade za kuvanje

 

  • 100g kornfleksa
  • 10 bobi štapića (opciono)
  • 1 supena kašika kikiriki putera
  • šarene bomboniceu obliku jaja – vodite računa da budu posne

 

k1

 

  1. Kakao maslac iseckajte na sitno i otopite ga na pari. U njega umešajte agavin nektar a potom i kakao prah. Mešajte dok se sve ne sjedini u glatku i jednoličnu smesu bez grudvica.  Umešajte kikiriki puter, vanilu i prstohvat soli. (Ovo je inače recept za čokoladu, koju možete obogatiti bademima, lešnicima, brusnicama pa izliti u modlice i ostaviti da se stegne –  preukusno je. Ali mi sada pravimo gnezdašca i nastavljmo dalje sa receptom.)
  2. Ukoliko ćete u receptu koristiti gotovu kupljenu čokoladu – 200g čokolade otopite na pari, dodajte supenu kašiku kikiriki putera i dobro promešajte.
  3. U veću posudu sipajte odmeren kornfleks. Izlomite bobi štapiće na manje komadiće i pomešajte sa kornfleksom. Prelijte ih topljenom čokoladom i mešajte sve dok svi delići ne budu prekriveni čokoladom. Ovo zavisi od vrste kornfleksa koji ste kupili. Zaobljene ljuskice će se teže uvaljati u čokoladu. Slobodno ih kašikom pritiskajte, nije problem ukoliko se neki deo ljuskica i izlomi.
  4. Nauljite kalupe za mafine. Ja koristim silikonske pa nije bilo potrebe za premazivanjem uljem. Vi odlučite za sebe. Sipajte po supenu kašiku smese u kalup. Prstima podignite ivice, praveći udubljenje u sredini.
  5. Ostavite gnezdašca u frižider na pola sata (ili kraće) da se stegnu.
  6. Izvadite ih iz kalupa, rasporedite ukrasna jajašca u njih i poslužite ih dečici.

 

3

2 thoughts on “Vesela čokoladna gnezdašca (vegan, posno)

    1. 🙂 Ja sam bombonice stavila samo za slikanje. Ćerkici sam rekla da nisu jestive, već kao ukras 😛 Čokoladirani bademi su super, sušena banana i papaja. Može i svetićima nekim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *