Recept za Bailieys (vegan)

 

Na svojoj FB stranici sam već nagovestila da sam spremila veganski Baileys. Baš ovaj koji sada pijuckam, praveći pauzu između svake treće reči. Savršenog slatkastog ukusa. Varljivog. Kremaste teksture Gustog. Alkohol ne dominira i ne peče grlo, već blago zagreva, boreći se sa dve kocke leda koje se polagano tope u čaši.

 

4

 

Spremila sam ga danas u toku dana, pokušavajući da prevarim dečiju znatiželju o finom mirisu koji je ispunio stan. “Pravim neko piće za tatu i za mene. Nije za decu, ljuto je”, pokušavam. “Ali mama, ako je ljuto, zašto onda tako lepo miriše kao kolač?”.  A zaista, ćerkica je bila u pravu. Ukuvano kokosovo i bademovo mleko u kombinaciji sa šećerom zaista prelepo karamelasto miriše. Malenoj opasnici nisam uspela da izvrdam. Pobedila je i dobila pola šolje u svojoj već spremljenoj toploj čokoladi. U ostatak sam sipala viski, sačekala da se malo prohladi i odmah izručila u flašu. O daaa, još pitate, naravno da sam bila u iskušenju da ga odmah tada probam (dobro, priznajem da jesam, jedan mali, malecki gutljaj) ali dan je, a meni dan baš i nije period za alkohol. Deca trčkaju na sve strane. Ne bi to bilo to. Pijuckala bih ga onako usput, sakrivajući se od njih. A gde je tu uživanje, guštanje, gde je prepuštanje ukusu  koje volim?

Sada sve to mogu. Uskoro će ponoć. Google najavljuje sneg. Savršeno. Uz Chet Bakera, treperenje lampica sa novogodišnje jelke. Sve više volim da ugađam sebi.

Ovu  čašu iz prvog pasusa sam već ispraznila. Možda jer sam sipala manje od uobičajenog a možda jer već godinama ne pijem alkoholna pića (izuzev po koje čaše vina tu i tamo). Zaređale su mi se trudnoće, dojenja (ili oba istovemeno :)) pa sam izbegavala. Zato sada neću ni dosipati. Ali sjajno je što znam da imam ovaj predivni napitak da ponekad koju kapljicu “prošvercujem” sebi u kakao, toplu čokoladu, ili neki slatkiš, kolač. Dajte predloge, recepte da isprobam. 🙂

Kokosovo mleko je dobar izbor jer je masno, gusto, teško. Bademovo ga “istanji” ali zato sam koristila skrob (gustin od tapioke) da zgusnem. Vi ne morate, ako vam tekstura nije toliko bitna. Možete koristiti i druga biljna mleka, po izboru. Verujem da bi mleko od lešnika takođe bio odličan izbor. Viski može biti bilo koji. Ja sam koristila Johnnie Walkera kojeg trošimo (preciznije: muž troši) još od rođenja prve ćerkice (koja ima 4,5 godine). Samo uz posebne emocije mu izgleda ide taj Red Label. A i kod sve osim vina sporo “prolazi”. Jedno pivo je kod nas čak dočekalo da mu istekne rok trajanja. Sve vam je jasno.

 

 2

 

SASTOJCI:

  • 400ml punomasnog kokosovog mleka (prodaje se u konzervi)
  • 300ml bademovog mleka
  • 70g trščanog/kokosovog šećera (ja sam koristila mešavinu ova dva organska, nerafinisana šećera a vi uzmite šećer koji volite ili neki drugi zaslađivač. Agava, ječmeni slad, javorov sirup bi bili takođe sjajan izbor)
  • 1 kašika skroba od tapioke (možete ga zameniti kukuruznim skrobom)
  • 1 kafena kašičica nes kafe
  • 1 kafena kašičica organskog sirovog kakaoa
  • prstohvat soli
  • 100-150ml viskija (Ja sam koristila Johnie Walker Red Label. Količina zavisi koliko jak liker želite. Moj je, rekla bih, srednje jak. 130ml)

 

PRIPREMA:

  1. Kokosovo i bademovo mleko sipajte u šerpu sa debelim dnom. Zagrejte, dodajte šećer i kuvajte na tihoj vatri oko 5minuta.
  2. U par kašika vrele vode razmutite kašičicu kafe i kakaoa. Sipajte u mleko.
  3. U malo vode razmutite skrob od tapioke (ili kukuruza) pa ga dobro umešajte u mleko koje ste sklonili sa vatre. Vratite šerpu na vatru i neprekidno mešajući, kuvajte do željene gustine.
  4. Dodajte prstohvat soli.
  5. Dospite viski, dobro promešajte.
  6. Pošto se liker blago prohladio, prespite ga u flašu. (Ne čekajte da se potpuno ohladi jer se na površini stvara korica.)
  7. Servirajte na sobnoj temperaturi sa dve kocke leda.

 

Ovaj liker čuvajte u frižideru  i pre svakog sipanja malo promućkajte.

Neka Vam Nova godina donese i nova iskustva, spoznaje, pitanja i odgovore. Mnogo velikih radosti oko malih uspeha. Puno ostvarenja, sanjarenja, novih ukusa, poznanstava, mirisa, gradova, prilika… I neka su ljudi koje volite uvek uz Vas.

Uzdravlje,

Danijela Birta Čkonjević

 

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=zsbwj-T3ycg&w=560&h=315]

9 thoughts on “Recept za Bailieys (vegan)

    1. 🙂 Hvala i tebi. Nadam se da ti se liker dopao 🙂 Naš je već “završio karijeru” za manje od nedelju dana. ALi dobro, bili su praznici, dolazili su gosti, nazdravljalo se 😉 Veliki pozdrav!

  1. Pozdrav Danijela, jedno pitanje – može li neko drugo alkoholno piće umesto viskija? 🙂 Imam dobru šljivovicu. Ako ne može to, imam neki liker od višnje koji niko neće, pa da iskoristim. Hvala najlepše na odgovoru unapred.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *