Rafaelo kuglice – Sneško Belić (vegan, posno)

Vaši malci će se obradovati ovim simpatičnim Sneškovićima. Ove „rafaelo“ kuglice su i zdrave i zanimljive 😉

Svi su čuli za Olafa, duhovitog sneška iz animiranog filma Zaleđeno kraljestvo. Taj duhoviti zanesenjak prati sestre Elzu i Anu u njihovim avanturama u kojima otkrivaju čin prave ljubavi i rešavaju nepravde prošlosti. Naše devojčice su neodučne, često se predomišljaju da li više vole Elzu ili Anu, ali saglasne su da je najšašaviji lik, koji će im svaki put izmamiti lavinu smeha, svakako Olaf. Svakodnevno ga spominju i imitiraju. Sa druge strane, starija ćekra je na prognozi načula reč sneg, pa svakog jutra iskače iz kreveta i prilazi prozoru ne bi li primetila pahulje.

Želela sam da ih iznenadim, pa sam za Novu Godinu napravila sneškoviće. Znam, moji sneškići ne liče na Olafa, ali dečica su im se oduševila. Prvo njihovom izgledu, a onda i ukusu. Makar je takva bila situacija sa devojčicama. Sinčić ga je shvatio kao igračku. Prvo ga je spljeskao, a onda muljao po ručicama kako bi ga zdrobio. Na kraju je sve završilo na podu. Srećom, imamo alavu kerušu, koja u ovoj i sličnim situacijama odigra ulogu usisivača ili džogera.

Ove kuglice su, pre svega, zdrave, a pored toga su preukusne, site i veoma zarazne. Brzo se spremaju, a neki od sastojaka se lako mogu prilagoditi ili zameniti.

Zabavno je praviti ih, pa svakako uključite i dečicu.

Pošaljite mi slike vaših sneškovića. S radošću ih iščekujem. 🙂SASTOJCI (za 10-ak Sneškovića, visine oko 7cm)

 • 100ml biljnog mleka (od badema, lešnika, soje..)
 • 80g biljnog mleka u prahu (koristila sam Mleco od badema, BioUna)
 • od 100g do 150g agava nektara, po ukusu
 • 70g putera od badema*
 • 80g nerafinisanog kokosovog ulja*
 • 100g kokosovog brašna + još 50g za oblaganje kuglica
 • puter od badema možete zameniti puterom od lešnika ili indijskih oraha. Možete ih kupiti ili napraviti sami, koristeći jači blender, secka ili čak i kvalitetniji štapni mikser.
 • kokosovo ulje mora biti nerafinisano, ono koje se na hladnom stegne. Baš ono će dati čvrstinu i kokosov ukus ovim kuglicama. Eventualno koristite kokosov maslac (daće čvrstinu ali ne i kokos ukus), sojin maslac ili drugi posni maslac kao zamenu.

SNEŠKO BELIĆ, dekomponovanje:

 • ruke: grisine štapići, grančice i sl.
 • šeširići: od sirovo-dehidriranih voćnih pločica sam sekla kružiće, potom ih slagala i međusobno „lepila“ (u svrhu lepka koristite agavu, malteks, javorov sirup ili sl.)
 • oči: isprobala sam razne varijante- lomljeno zrno kakaoa (cacao nibs), crni susam, semenke lana, zrno korijandera, zrno bibera. 😀
 • nos: sušena godži bobica, seckana suva kajsija u oblik koji podseća na šargarepu.
 • usta sam utisnula u smesu vrhom minijaturne kašičice
 • šal: sirova, dehidrirana voćna pločica sečena na tanke trakice.
 • dugmad: kružići, takođe seckani od voćne pločice.
Šeširići u nastajanju.
Manje krugove sam bušila drškom od noža za pizzu. Veće sam sekla makazama. Lepila sam ih agava nektarom.

PRIPREMA:

 1. Biljno mleko ugrejte do tačke ključanja. Sklonite sa vatre te u njega umešajte kokosovo brašno i mleko u prahu.
 2. Pošto se smesa malo prohladila (ali i dalje ostane topla), dodajte joj omekšalo kokosovo ulje, agavu i puter od badema.
 3. Detaljno promešajte kako bi se svi sastojci ravnomerno sjedinili, poklopite i ostavite na hladnom mestu da se potpuno ohladi. Može i tokom noći u frižideru.

SNEŠKO BELIĆ, sklapanje:

 1. Vlažnim rukama odmeravajte oko 30g smese za veću kuglicu i oko 15g za manju.
 2. Uvaljajte ih u kokosovo brašno.
 3. Telo i glavu spojite umetanjem bobi štapića u obe kuglice.
 4. Dodajte ostale detalje, koristeći agavu, slad ili drugu lepljivu smesu sa ih fiksirate. Za nosiće sam, naprimer, napravila maleno udubljenje u koje sam zalepila i utisnula godži bobicu.
 5. Sneškoviće držite u frižideru. Na sobnoj temperaturi omekšaju.
 6. SAVET! Kao što vidite, ja sam šal dodavala nakon spajanja dve kuglice. Posle 3. napravljenog Sneška sam uvidela da ću uštedeti znatno živaca ukoliko šal prvo svežem, stavim na donju kuglicu, a tek onda fiksiram gornju kuglicu tj. glavu.Leave a Reply