Pogačice sa kikirikijem (dva recepta: sa kupovnim i domaćim kvascem), posno/vegan

Kada se, nakon par iznenadno toplih dana, vrate hladni i kišoviti, prija nešto toplo, da ugreje telo i zamiriše čitav stan. Tople pogačice me uvek potsete na detinjstvo, na bezbrižne porodične večeri uz TV serijale dok ih grickamo, umačući ih u jogurt. A lepe uspomene bi valjalo evocirati češće, zar ne?

Ove pogačice sa kikirikijem su nastale kao zamenska i prilagođena varijanta onih sa čvarcima, koje sam jela u detinjstvu. Nećete verovati koliko je ukus sličan, da ne kažem identičan. Priprema nije komplikovana.

Idealne su za šetnje s čajem u termosu, izlete i piknike, a fine su i posle zamrzavanja.
Svežina ostaje očuvana i sutradan, ukoliko pogačice fino ambalažirate u nekoj posudi s dobro prijanjajućim poklopcem.


Pratite me na Facebooku i Instagramu za nove recepte, ideje i objave.


RECEPT ZA POGAČICE SA KUPOVNIM KVASCEM

SASTOJCI
TESTO
– 1kg mekog brašna (možete kombinovati sa speltinim brašnom)
– 40g svežeg kvasca
– 300ml toplog biljnog mleka
– 400ml tople vode
– 1 kašika smeđeg šećera
– 1 kašičica himalajske soli

KIKIRIKI FIL
– 300g neslanog i nemasnog pečenog kikirikja (blanširanog)
– 130g posnog maslaca po izboru
– himalajske soli i bibera po ukusu
– posni majonez za premazivanje i susam ili semenke za posipanje

PRIPREMA
1.   Kvasac, smeđi šećer i so umutiti u toplo biljno mleko i pustiti kvasac da se aktivira tj. da zapeni. Od brašna, nadošlog kvasca i tople vode umestiti meko testo, a potom ga ostaviti na toplom, dok se ne duplira.
2.   Kikiriki treba samleti, a možete ostaviti i koji krupniji komadić. Dodati soli i bibera da bude prilično začinjeno, čak za nijansu i više nego što želite. To će se ujednačiti sa testom koje nije slano. Fino začinjen fil je bitan deo uspešnosti ovih pogačica. 
3.   Kikiriki pomešajte sa omekšalim maslacem. Dobićete mek namaz.
4.   Naraslo testo izručiti iz posude i na pobrašnjenoj podlozi razviti na 1 cm debljine.
5.   Premazati ga začinjenim filom od kikirikija, a onda presaviti kao pismo kad slažete (kao za lisnato testo). Ili prosto, savijte testo slojevito kao da slažete ćebe.

6. Složeno testo ostaviti da odmara dvadesetak minuta, pa ga opet razviti na oko 1cm debljine, zatim presaviti i ostaviti opet da odmara.
7.   Ovaj proces ponoviti još jednom ili dvaput. Kada poslednji put razvijete testo, neka bude oko 2cm debljine te onda secite željene oblike pogačica Možete kvadrate, trouglove ili kao ja, krugove. (Ostatke testa od seckanja sam ubacivala u nauljen kalup za hleb i takodje ispekla. Dobila sam cepkanu i kikirikijem prošaranu veknicu.
8.   Pogačice ređati na papir za pečenje te ih ostaviti oko 45minuta da narastaju.

9.   Premazati ih razmućenim veganskim majonezom i posuti semenjem po želji. Susam, kim, suncokret ili neka mešavina po vašoj želji.
10.   Peći ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 180-200c, dok ne porumene.

Kada sam u prilici, napravim nam ovaj sjajan posni majonez od ostataka tečnosti od kuvanja leblebija ili pasulja. Isprobajte recept! Oduševićete se.

RECEPT ZA POGAČICE SA KIKIRIKIJEM SA DOMAĆIM KVASCEM, STARTEROM

Već duže vreme ne kupujem kvasac. Koristim domaći kvasac tj. starter za sva dizana testa. Isprva sam ga koristila samo za pripremu sourdough hlebova, a onda sam počela da se igram i spremam testa za kiflice, pizzu, rolnice…

U jednom od tih pokušaja, nastale su i ove pogačice sa kikirikijem. Premekane su i vazdušaste. Starter im daje specifičan, dubok ukus. A tek miris! Mmm. Vrlo lako se spremaju, jedina “mana” im je što zahtevaju vreme. Domaći kvasac radi znatno sporije od kupovnog, pa unapred isplanirajte vreme.

Za količinu od 200g aktivnog startera, ja sam odvadila  40g startera (iz frižidera) i nahranila ga sa 80g brašna i 80g vode. Teglu sa nahranjenim starterom sam držala nadomak otškrinutog prozora tokom cele noći. Tu je prohladnije i starter je sporije narastao. Do ujutro se natenane uduplao, pa sam ga umesila u testo. Pogačice sam pekla tek za večeru.

SASTOJCI

KIKIRIKI FIL
– 40g startera iz frižidera
– 80g brašna po izboru (ja sam koristila pšenično + raženo)
– 80g filtrirane vode

TESTO
– 200g nahranjenog, aktivnog startera
– oko 500g mekog brašna (možete kombinovati sa speltinim brašnom)
– 150ml toplog biljnog mleka
– 150ml tople vode
– 1 kašika smeđeg šećera
– 1 kašičica himalajske soli

KIKIRIKI FIL
– 200g neslanog i nemasnog pečenog kikirikja (blanširanog)
– 130g posnog maslaca po izboru
– himalajske soli i bibera po ukusu
posni majonez za premazivanje i susam ili semenke za posipanje

PRIPREMA

1. Prethodne večeri, nahraniti starter iz frižidera. Vi možete ovo uraditi u ranije ujutro, ukoliko je u vašem toplo i znate da će starter brzo reagovati.

2. Nadošli, uduplani starter pomešati sa ostalim sastojcima za testo. Testo treba da je glatko i da se ne lepi. Dodajte još brašna ili vode. Tačna količina može da varira i zavisi od vrste brašna koju koristite. Mesite testo 10-ak minuta. Odložite ga u posudu, uvijte u kesu i pustite da narasta.

3. Kikiriki treba samleti, a možete ostaviti i koji krupniji komadić. Dodati soli i bibera da bude prilično začinjeno, čak za nijansu i više nego što mislite da je dovoljno. To će se ujednačiti sa testom koje nije slano. Fino začinjen fil je bitan deo uspešnosti ovih pogačica. 
4.   Kikiriki pomešajte sa omekšalim maslacem. Dobićete mek namaz.
5.   Naraslo testo izručiti iz posude i na pobrašnjenoj podlozi razviti na 1 cm debljine.
6.   Premazati ga začinjenim filom od kikirikija, a onda presaviti kao pismo kad slažete (kao za lisnato testo). Ili prosto, savijte testo slojevito kao da slažete ćebe.

7. Složeno testo ostaviti da odmara 1h, pa ga opet razviti na oko 1cm debljine, zatim presaviti i ostaviti opet da odmara oko 1.
8.   Razvucite testo na oko 2cm debljine te onda secite željene oblike pogačica Možete kvadrate, trouglove ili kao ja, krugove. (Ostatke testa od seckanja sam ubacivala u nauljen kalup za hleb i takodje ispekla. Dobila sam cepkanu i kikirikijem prošaranu veknicu.
9.   Pogačice ređati na papir za pečenje, pokriti krpom ili još bolje kesom ili providnom folijom (da se ne suše) i ostaviti da narastaju oko 2h.

10. Premazati ih razmućenim veganskim majonezom i posuti semenjem po želji. Susam, kim, suncokret ili neka mešavina po vašoj želji.
11. Peći ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 180-200c, dok ne porumene.


Ukoliko volite da spremate pogačice, pogledajte i ovaj recept za jedne brzinske od speltinog brašna i bundeve. Bez narastanja i čekanja!

2 thoughts on “Pogačice sa kikirikijem (dva recepta: sa kupovnim i domaćim kvascem), posno/vegan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *