MOUSSE OD JAGODA (posno, bez rafinisanih šećera)

 

 

Naši malci srede najčešće provode u druženju sa bakom i dekom. U toku nedelje, to je dan kada dobijam najviše sati u kontunuitetu, kako bi ih organizovala po svojoj volji.

Sredom izostaju razbacane igračke, ali zato su šerpe, posude i moje beleške s receptima razbacani na sve strane. 

Ne kombinujem odvodjenja na časove engleskog i buđenja najmlađih  sa zaspivanjima, ali razrađujem druge vidove planova, prilagođavajući redoslede pečenja i spremanja makar dve ili tri poslastice i nekoliko hlebova. Tog dana ne gledam vremensku prognozu da bih osmislila aktivnosti sa dečicom, već da bih znala koliko će i kada biti sunčanih sati, kako bih organizovala da baš to vreme iskoristim za fotografisanje hrane. 

Sredom, keruša Nuška konačno može na miru da ispita svaku travku ili ćoše, bez toga da je deca trzaju ili da je požurujem pokušavjući da prestignem odbegle trotinedžijke i malog motoraša. Ne moram da ih utišavam ili im odmahujem rukom, sklanjajući se u drugu prostoriju, dok sam na telefonskoj vezi sa dojiljama ili trudnicama. Nikog nema da me primorava da puštam pesme iz Vajane ili Kralja lavova, već sama biram muziku, ili tišinu, baš kao sad.

Ipak, srede, ovakve kakve jesu, često su mi napornije i sa daleko više obaveza nego dani kada su deca tu. To nije slučaj sa današnjom. Jutros sam precrtala polovinu zadatih obaveza i dopisala: NAPUNI KADU I OPUSTI SE. Zato, žurim sa završavanjem ovog teksta, jer sam već i etrična ulja odabrala.

  • Tekst je  kopiran sa mog Instragram profila. Nastao je pre nekoliko nedelja.
  • Glavni sastojak u ovom receptu je akvafaba. To je ona sluzava tečnost iz tegle sa kuvanim leblebijama ili pasuljem. Nju koristim kao zamenu za belenca, Kada se akvafaba umuti mikserom – dobije se čvrsta pena, poput one od belanaca. Ukus je neutralan.
  •  

Isprobaj i recept za ove ORIGINAL POSNE ORASNICE. Pravljene su takodje sa akvafabom.

 

 


SASTOJCI:

  • 150-200g svežih ili odmrznutih jagoda
  • 50ml agave
  • 1 kašićica esencije vanila
  • 1 ravna kašika agar-agara
  • 50g bele posne čokolade bez šećera (pravljene sa kakao maslacem)
  • 1 kašičica sirćeta
  • 70ml akvafabe (tečnosti iz tegle/konzerve od kuvanih leblebija)

 

You do not have sufficient freedom levels to view this video. Support free software and upgrade.

 

PRIPREMA:


Jagode, agavu i vanilu izblendajte. Stavite je kuvati.
Agar rastopite u dve, tri kašike vode.
Kada se tečnost od jagoda zagreje do tačke ključanja, umutite u nju agar-agar. Smanjite vatru i neprekidno mešajte nekoliko minuta a potom sklonite sa vatre.
Belu čokladu otopite na pari i umešajte u smesu sa jagodama. Ostavite je da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Za to vreme, odvadite akvafabu i dodajte joj sirće. U čistoj posudi je ulupajte mikserom. Računajte na 5-10minuta (a nekad i duže) rada miksera. Znaćete da je spremno kada gusta pena bude toliko čvrsta i stabilna, da posudu možete okrenuti naopačke a da iz nje ništa ne iscuri.
Onda, koristeći špatulu, polagano umešajte  ohlađenu tečnost . Ne odjednom, već deo po deo, polako mešajući. Deo tečnosti će se izdvajati na dnu ali je vi uporno podižite. Kada svu tečnost od jagoda inkorporirate u penu, primetićete da je pena malo splasnula. To je u redu. I dalje je puna sitnih mehurića vazduha. Kašikom rasporedite smesu u tri ili četiri čaše, prekrijte ih i stavite u frižider na hlađenje tokom noći (ili na makar 5h).

 

Leave a Reply