BESKVASNI HLEB OD SEMENA HELJDE I KINOE

Beskvasni hleb od zrna heljde i kinoe je odličan izbor za sve koji  teže zdravijim navikama u ishrani. Recept je veganski, posan i bezglutenski. Glavni sastojci su sirovo zrno heljde i kinoe. Nema kvasca, nema sode bokarbone niti praška za pecivo. Potrebno je izdvojiti malo vremena i strpljenja, ali obećavam da vredi. Prirodno fermenovani hleb će goditi vašem telu, a takođe će vas očarati i svojim punim, orašastim ukusom koji se odlično slaže i uz slane i slatke namaze.

Sirovo seme bele kinoe i heljde. “Nature’s Promise” proizvode možete naći samo u MAXI objektima.

Verujem da vam je već poznata moja višegodišnja ljubav prema hlebovima. Hleb je jedna od tema koja me posebno inspiriše i privlači. Još uvek imam nezasitu želju za učenjem i otkrivanjem. Iako je hleb od prirodnog kvasca moja strast, ovog puta ću vam predstaviti  hleb drugačiji u nekoliko vidova. Pre svega, on je bez žitarica, bez brašna i bez glutena, a jedina sličnost sa hlebovima koje uglavnom pravim ogleda se u prirodnoj fermentaciji, iako u pripremi ovog hleba nisam koristila prirodni kvasac tj. starter.

Recept za ovaj hleb sasvim pojednostavljen i dobar izbor za sve koji izbegavaju gluten. Glavni sastojci su zrno heljde i kinoe.

DA LI JE HELJDA ŽITARICA?

Heljda je namirnica koja je poslednjih godina sve zastupljenija u ishrani. Česta zabluda na koju možete naići u raznim tekstovima je da je heljda žitarica. Način uzgajanja heljde, kao i njena svojstva i način pripreme slični su ostalim žitaricama, pa je to najčešći razlog što je greškom smatraju žitaricom. Heljda je pseudožitarica. Ona je jednogodišnja zeljasta biljka koja spada u familiju troskota. Upravo zbog toga ona može biti odličan izbor za sve koji izbegavaju korišćenje žitarica. U ishrani se koristi seme heljde.

Veoma je zdrava, a uz to i ukusna namirnica. Praktična je za pripremu i nije skupa. Potiče iz Azije, gde se i dalje najviše koristi u ishrani. Poslednjih godina se podiže svest o korisnosti heljde i ljudi se sve češće odlučuju da je uvrste u svoju ishranu.

KINOA – SUPERHRANA

Kao i heljda, kinoa je takođe pseudožitarica. Spada  u porodicu trava kojoj pripadaju cvekla i spanać. Potiče iz Južne Amerike. Istorija njene primene u lečenju i ishrani je prilično duga. Uz kukuruz, bila je osnovna namirnica za ishranu u doba Inka. Svoju sve veću upotrebu u ishrani duguje benefitima koje ima na ljudski organizam. Smatra se nutritivno jednom od najvrednijih namirnica i često se nazivaj “superhranom”

ODNOS HELJDE I KINOE

U ovom hlebu, odnos heljde i kinoe je 5 naprema 1. Naravno, ovaj odnos je podložan promeni, ako vodimo računa o tome da heljda ima alkalniji, zemljani ukus, a kinoa orašasti.

Nakon natapanja, seme heljde i kinoe će omekšati i nabubriti.

ZAŠTO SE NATAPAJU ZRNA?

Pre svega, zrna heljde i kinoe  se natapaju kako bi omekšala  i time nam bilo lakše njihovo blendanje.  Ipak, to nije jedini razlog. Kao kod mahunarki i žitarica, i u opni heljde i kinoe, se prirodno nalazi fitinska kiselina. Ona se još naziva i antinutrijent, jer sprečava ljudsko telo da iz namirnice, u našem slučaju heljde i kinoe,  usvoji brojne hranjive sastojke, a posebno gvožđe, cink i kalcijum. Natapanjem se aktivira enzim fitaza čija je uloga da razgrađuje fitinsku kiselinu. Kako bi se fitinska kiselina neutralisala potrebno je duže natapanje. 12h je sasvim dovoljno. 

Kuvanje zrna, umesto natapanja, nije opcija.

KAKO FERMENTUJE OVO TESTO?

Ovo testo fermentuje zahvaljujući mikrobima mlečne kiseline i divljim kvascima koji se nalaze na semenu ovih pseudožitarica, kao i vazduhu prostorije. Kako bi smo pospešili fermentovanje, u smesu sam dodala javorov sirup i limunov sok. Oni će biti dosatni izvor hrane mikrobima. Vreme fermentacije zavisi od prisutnosti pomenutih mikroba u prostoru, kao i od temperature ambijenta. Ako je toplije,  testo može fermentovati i za 10 sati, a pri nižim temperaturama i preko 20 sati.

Potrebno je vreme i strpljenje, ali ukoliko nemate vremena, ili vam ponestaje strpljenja ili vam fermentacija iz nekakvih razloga ne uspeva, možete koristiti i prašak za pecivo.

Više o ovom procesu možete naći u nastavku teksta.

BIRAJTE ZRNA IZ ORGANSKE PROIZVODNJE

Prirodna fermentacija je fascinantan  spontan proces, sa velikim prednostima za naše zdravlje,  ali na trenutke i osetljiv. Jedan od razloga zašto fermentovanje testa može biti neuspešno ili usporeno jesu tretirana zrna. Iako se tokom uzgoja heljde i kinoe najčešće ne koriste pesticidi (heljda je otporna biljka, a kinoa ima gorku opnu koja ne privlači intekte), često se tretiraju nakon žetve i prilikom skladištenja. Ovo je glavni razlog zašto sam se odlučila za heljdu i kinou od brenda “Nature’s Promise“. Proizvodi ove linije ne sadrže nijedan od 102   sastojka poput veštačkih boja, aroma, zaslađivača i pojačivača ukusa. Proizvode Nature’s Promise možete naći samo u MAXI  supermarketima.

Heljda je iz “Nature’s Promise” HEALTHY LIFE grupe proizvoda.  U ovoj grupi su proizvodi sa smanjenom količinom soli, bez masti ali sa visokim sadržajem proteina. Svi od ovih proizvoda je u skladu sa principima zdravijeg načina života i poželjan u ishrani svakog od nas.

Kinoa je iz “Nature’s Promise” BIO grupe prozvoda. U njoj su namirnice koje dolaze isključivo iz organske proizvodnje i strogo kontrolisanog kvaliteta. Ovi proizvodi su pravi izbor za sve koji teže zdravijem načinu života i traže hranu bez upotrebe pesticida.

OSNOVNI KORACI U PRIPREMI HLEBA OD ZRNA HELJDE I KINOE

1. Ispiranje i natapanje zrna heljde i kinoe

2. Ceđenje i blendanje nabubrenog zrna uz dodatak vode

3. Prirodna fermentacija testa na sobnoj temperaturi

4. Pečenje testa u kalupu za hleb

5. Hlađenje hleba

Koraci u pripremi hleba: natapanje zrna, blendanje, fermentovanje, pečenje.

POTREBAN PRIBOR

POSUDA ZA NATAPANJE – Za natapanje zrna heljde i kinoe biće vam potrebna posuda odgovarajuće veličine. Ja najčešće koristim šerpu sa poklopcem, kako bi sprečili da nečistoće završe među zrnom. Isprano seme prelijte vodom tako da je nivo vode oko 2-3cm iznad površine zrna. Zrna će nabubriti i povećati zapreminu, pa obratite pažnju na odabir adekvatne šerpe.

CEDILJKA – nakon natapanja, zrna je potrebno isprati i ocediti.

BLENDER/MULTIPRAKTIK/ŠTAPNI BLENDER – Oceđenom zrnu se dodaju čista voda, agava i limunov sok, i blendaju se u testo. Možete koristiti multipraktik , blender ili štapni mikser. Zavisno od jačine motora i mogućnosti sitnjenja, neko testo će biti savršeno glatko  i drugo će imati sitne neizblendane delove i gromuljice. Iskreno, meni se tekstura hleba od testa sa gromuljicama najviše dopada.  Zapisno od zapremine posude blendera ili multipraktika, možda ćete morati da blendate u više tura pa kasnije da sjedinite testo u posudi za fermentovanje.

POSUDA ZA FERMENTOVANJE Nakon što smo nabubrelo zrno heljde i kinoe izblendali, sledi još jedan proces koji zahteva naše strpljenje – fermentacija. Fermentacija se odvija na sobnoj temperaturi. Najbolje je da odaberete staklenu posudu kako biste kroz njene prozirne strane mogli da pratite proces i lako uočite formiranje mehurića vazduha koji su pokazatelj uspešne fermentacije.

METALNA/ DRVENA KAŠIKA ili SILIKONSKA ŠPATULA  – Za mešanje testa

PLEH ZA PEČENJE HLEBA – Limeni pleh/kalup za pečenje hleba. Onaj koji sam ja koristila je dimenzija (š,d,v) 10x29x7cm. Pleh sam obložila pek papirom a stranice koje su u direktnom konkatu sa testom sam obilno premazala biljnim maslacem (na bazi kokosovog ulja).

SASTOJCI ZA HLEB

  • 500g sirove, oljuštene heljde “Nature’s Promise”
  • 100g bele kinoe “Nature’s Promise”
  • 350ml vode
  • 1 kašika javorovog sirupa “Nature’s Promise”
  • 1 kašika soka od ceđenog limuna
  • 10g himalajske soli

PRIPREMA

1. Heljdu i kinou isprati i potopiti u 1l vode da nabubre i omekšaju. Natapanje traje makar 12h.

2. Isprati i ocediti nabubrelu heljdu i kinou, dodati javorov sirup, limunov sok i staviti u blender sa 350ml vode. Po potrebi, dodati još malo vode. Treba dobiti smesu gustine testa za američke palačinke.

3. Izručiti testo u posudu u kojoj će fermentovati. Imajte u vidu da će testo narasti itokom fermentovanja pa u skladu sa tim odaberite i veličinu posude.

4. Pokriti posudu krpom i ostaviti na toplom mestu da fermentuje. Zavisno od temperature prostorije, vreme potrebno za ovaj deo može varirati od 10h ppa do preko 20h.

5. Kada se u testu primete sitni mehurići vazduha kao i da je testo povećalo svoj volumen i promenilo miris, spremno je za sledeći korak.

6. Pažljivo, nežno, umešati so u testo.

7. Obložite kalup za hleb papirom za pečenje ili ga obilno namastite i izručite testo u kalup.  Ostavite ga da još malo naraste, oko 1h. Uključite rernu da se greje na 220C. Pre stavljanja u hleba na pečenje,  prekrijte kalup aluminijumskom folijom.

8. Potrebno je peći hleb oko 80-90min. Nakon 60min pečenja, skinte aluminijumsku foliju.

9. Kada je hleb ispečen i rumen,  izvadite ga iz kalupa i ostavite na rešetci da se potpuno ohladi.

MOGUĆE ZAMENE u receptu

PROSO – Kinou možete zameniti zrnom prosa. Svakkao savetujem proso iz linije proizvoda “Nature’s Promise”. Postupak pripreme je potpuno isti. Možete očekivati izmenjenu teskturu, boju i ukus hleba.

JAVOROV SIRUP – Osim što pospešuje fermentaciju, zaslađivač pojačava i otvara aromu hleba. Umesto javorovog sirupoa možete odabrati drugi zaslađivač poput Nature’s Promise Agava sirupa, kokosovog šećera ili meda ukoliko ga koristite.

LIMUNOV SOK – Limunov sok možete zameniti jabukovim sirćetom.

MOGUĆI DODACI u hlebu

U hleb možete staviti  razne  dodatke poput semenki, orašida, začina. Sve njih dodajete kada i so – u fermentovano testo, pre  izlivanja u kalup i pečenja.

SEMENKE – Nepogrešiv izbor bilo da koristitie semenke suncokreta, golice, lana, konoplje, čia. Obogaćuju ukus  hleba i povećavaju  njegove nutritivne vrednosti. Takođe, sa semenkama je tekstura hleba grublja i rustičnija, što se meni posebno dopada.

ZAČINI – Origano, bosilja, beli luk, italijanska mešavina za slanu varijantu. Ukoliko volite da eksperimentišete – eto ideja.

ULJE – Dodatak maslinovog ili suncokretovog  ulja u testu može rezultirati mekšim hlebom.

SLATKI HLEB – Mešavina dodataka za slatki hleb može sadržati prepečene lešnike ili orahe, komadiće čokolade i cimet. Padaju mi na pamet i sušene brusnike ili groždjice. Mislim da je ovo kombinacija koju ću sledeću isprobati.

Koji je vaš predlog?

REŠIMO NEDOUMICE

1. USLOVI ZA USPEŠNU FERMENTACIJU

Kao što je prethodno navedeno u tekstu, proces prirodne fermentacije je fantastičan ali pokenad osetljiv i nepredvidiv. Glavnu ulogu u procesu prirodne fermentacije imaju mikrobi bakterija mlečne kiseline /laktobacili) i divlji kvasci. Oni se prirodno nalaze na zrnu semenki, u vazduhu prostorije, na našoj koži… Njioha vrsta i koncentracija variraju  od doma do doma. Takođe, godišnje doba može uneti promene u vrsti ovih mikroba čak i u okviru jednoj istog domaćinstva. Temperatura značajno utiče na fermnetaciju u smilsu da mikrobi favorizuju topliju temperaturu. Stoga, posudu sa testom držite na toplom mestu. Ukoliko je letnji period, nemate razloga za brigu jer je ceo dom ugrejan. Tokom hladnijih dana posudu stavite nadomak radijatora ili drugog grejnog tela ali pazite da ne bude izložena temp višoj od 40C jer nepogodno utiče na mikrobe i može ih ugroziti.

Osim ovih embijentalnih uslova, glavni preduslov je da je zrno koje ste koristili dobrog kvaliteta. Jasno je da zrno tretirnao hemijom i pesticidima nosi velike šanse da prirodna fermenacija neće uspeti.

2. TESTO IMA ČUDAN MIRIS

Tokom prirodne fermentacije u testu se, kao posledica metabilizma mikroba,  događaju brojne promene. Jedan od produkata koje mikrobi oslobađaju jesu mlečna/ sirćetna kiselina i alkohol. Stoga, neka vas ne brine uskisli miris koje će testo imati – to je znak da je fermnetacija u toku. Izmenjeni miris ide u paru za mehurićima vazduha u testu, koji su nepogrešivi znak da je fermenacija pošla u dobrom pravcu.

3. ŠTA AKO TESTO NE NARASTE?

Na žalost, i ovo je moguće. Meni se jendom dogodilo i dalje mi nije jasno koji je bio razlog. Sumnjam na izloženost testa dirktnim sunčevim racima ili izloženost visokoj temperaturi, jer je posuda sa testom neko vreme stajala na ploči za kuvanje.

 Dodajte prašak za pecivo: Ukoliko je proteklo više od 20h kako vaše testo fermentuje, a nikakve promene nisu vidne /nema mehuriča vazduha, testo ne poevećava volumen a nema ni izmenjenog mirisa), a vi pritom gubite stpljenje, možete razmisliti o tome da u testo izručite 1 ili 1,5 kesicu praška za pecivo, promešate, sipate u kalup i ispečete.

Dodajte suvi kvasac: Ovo je takođe opcija. Brzi instant, pekarski kvasac može lako rešiti stvar. Umešajte ga u testo, izlijte u pleh i sačekajte da testo naraste a potom ga pecite.

Dodajte starter/prirodni kvasac: Za one koji već imaju odnegovan i aktivan starter, možete ga iskoristiti za pripremu ovog hleba. Dodajte 100g aktivnog startera u testo, dopustitie mu da naraste pre pečenja.

Napravite palačinke: Ovo je uvek opcija. Prenamenujte testo. Dodajte u njega biljno mleko ili kiselu vodu, ulje i pecite savršene palačinke. Nema potrebe da bacate testo.

PREDLOZI ZA SLUŽENJE HLEBA

Za razliku od većine bezglutenskih hlebova koji se drobe i raspadaju, ovaj hleb ima drugačiju strukturu, postojaniji je, lako se seče u tanke kriške i pogodan je za pravljenje sendviča.

Krišku možete namazati kikiriki puterom i džemom, ili umesto džema možete da koristite sveže jagode, kao što sam ja učinila. Zapravo, bilo koje bobičasto voće je dobar izbor. Maline, ribizle i borovnice mi zvuče primamljivo.

Za slanu varijantu sendviča, preporučujem kombinaciju kikiriki putera i kriške dimljenog tofua, uz obilje povrća. Kako bih bila sigurna da su namirnice iz BIO organskog uzgoja, odabrala sam Nature’s Promise proizvode.

#ZdravijaHranaZaSvačijiUkus
#Bez102Sastojka
#NaturesPromise

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *