Hladnoceđeni sokovi – recepti + VerVita PRO recenzija

Pošto često dobijam pitanja u vezi sa uređajima koje koristim, koje sam isprobala i saveta oko izbora istih, možete ubuduće očekivati još tekstova i mojih preporuka na ovu temu.


Već čitav niz godina  posedujem neki standardni Gorenje sokovnik i moram priznati da ga ne koristimo često koliko sam očekivala da hoćemo. Sklapanje, rasklapanje, bezbroj delova za čišćenje i održavanje su čitavu akciju pravljenja soka učinili ne tako prijatnom da mi je često lakše a i brže da koristim običnu ručnu cediljku, pa makar se ograničila samo na sok od pomorandže, limuna i grejpa.

A onda sam na pozajmicu i isprobavanje da napišem recenziju dobila VerVita PRO sokovnik za hladno ćeđenje voća i povrća i nećete verovati koliko sam se samo “navukla” na sokove i uvidela da je izbor aparata zaista bitan (barem se tako pokazalo u mom slučaju).

O sokovnicima za hladno ćeđenje ili takozvanim “slow-juicer”-ima jesam čula ponešto ali mi, da budem iskrena, nisu privukli posebnu pažnju jer kakav-takav sokovnik već imam a bila sam ubeđena da su i ovi sokovnici kao i svi drugi  – glomazni, bučni, sastavljeni od nebrojeno delova a da sok koji naprave zavisi od kvaliteta upotrebljenog  voća a ne toliko od samog aparata. Ih, koliko sam se samo prevarila.

Slede moji utisci i bitne karakteristike VerVita PRO  sokovnika – taman na vreme kada je izbor sezonskog voća i povrća bogat i raznovrstan, ukoliko se odlučite da ovaj sokovnik ugostite u vašoj kuhinji.

  1. Prvo da odgovorim na najčešće pitanje – “Šta je to uopšte hladno ćeđenje?”. Sito ovog sokovnika se okreće sporije (pravi 60 obrtaja u minuti) pa otuda i naziv “slow juicer”. Prednost ovog načina rada je ne razvijanje visoke temperature prilikom ceđenja, što ide u korist zadržavanju hranljivih i lekovitih sastojaka iz voća i povrća. U poređenju sa sokovnicima koji rade na principu brzog ceđenja i velikog broja obrtaja, kada delom i termički obrade namirnicu – hladnoceđeni sok zadrži sve minerale, enzime i vitamine iz voća i povrća. A to se itekako primeti po izražajnijem i punijem ukusu i intenzivnoj, lepoj boji soka. Nemojte da vas naziv “slow juicer” zavara i da pomislite da je ovaj sokovnih sporać. Naprotiv, za minutu nam je servirao 1 litru soka od pomorandže i grejpa. Dovoljno brzo za moja merila 🙂
  1. Druga prednost koju sam primetila je dobra iskoristivost tj. izuzetna moć ceđenja. Čoveče, tom voću i povrću dušu iscedi. Otpaci su samo vlakna i to skoro suva jer sav sok završi baš tamo gde i treba – u čaši sa slamčicom da ga posrčemo.
  2. Pored visoke temperature ceđenja, druga stvar koja utiče na kvalitet i hranljivost soka jeste – oksidacija. A kod hladnog ceđenja je svedena na minimum što se vidi i po tome da sok ne menja bitno boju tokom vremena. Svakako, oksidacija je proces koji se ne može izbeći (jer sok ne pravimo i ne čuvamo u vakuumu već u vazdušnoj sredini :)) pa je najbolje sok popiti odmah nakon spremanja, što mi mahom i praktikujemo. Ali ipak, bilo je situacija kada sam unapred napravila par litara soka i čuvala ih u staklenoj flaši u frižideru. Hladnoceđeni sokovi imaju rok trajanja i do dva dana a nama se retko događalo da toliko dugo prežive nepopijeni.
  3. Bistrina i homogenost soka meni lično nisu bitna merila ali mnogima jesu. Sok dobijen hladnim ceđenjem je prilično bistar, nema mnogo pulpe pa je samim tim i dosta homogen tj. nema toliko odvajanja vode i pulpe. No, to odvajanje se ipak događa (doduše sporo i ne toliko primetno) kada je u pitanju sok od nekoliko različitih sastojaka. Ali kome je problem da slamičicom promeša sok?
  4. Ćerkica je već naučila da kada koristimo stari sokovnik ili blender – prvo začepimo uši, upozorimo komšije šta sledi, sklonimo psa da se ne traumira pa tek onda uključimo aparat. 🙂 Ovo je sasvim drugačija priča- i to prilično tiha. Malena se nije plašila aparata i često je pokazivala želju da samnom ubacuje voćkice u sokovnik i posmatra kako se sok cedi u čašu, a ispijanje soka koji je ona sama napravila bilo je veliko  zadovoljstvo.
  5. Ušteda vremena – bitan kriterijum svake majke a na mojoj skali – izuzetno bitan! Kada imate malo dete (a očekujete još jedno) svaki minut vremena želite da sačuvate i posvetite njima. I sve mame će me razumeti zašto se sa starim sokovnikom nisam baš sprijateljila – prezahtevno održavanje. Posle pravljenja soka je zahtevao hitro rasklapanje i čišćenje jer se u suprotnom sve osuši i skori pa kasnije natapaj da omekša, ribaj i čisti do nesvesti. Pa hajde ti sada imaj želju da sok praviš 5x na dan! VerVita sokovnik je zato prijatelj majki jer je omogućio opciju da se sok pravi tokom celog dana, koliko god puta poželiš a da se pere samo jednom – uveče. Delova nema mnogo i operu se zaista brzo pa mi održavanje nije bilo noćna mora. URA!
  6. Veliki otvor za ubacivanje voća i povrća – još jedan način da se uštedi vreme. Nije potrebno seckanje na kriške i sitnjenje. Jabuka se, recimo, prepolovi ili ako je manja – ubaci se cela. Namirnice prvo stižu do plastičnog sečiva koje ih svakako preseče a dalje idu ka vijku koji ih drobi na manje delove što praktično zamenjuje sitnjenje. Ne gulim koru i ne čistim koštice. Još jedan bod za uštedu vremena!
  7. Cedi zeleniše – što je meni bilo bitno. Sok od spanaća, koprive, blitve, speltine trave ili klica u kombinaciji sa citrusima (jer vitamin C podstiče apsorpicuju gvožđa kojim obiluju zelene biljke) su super podizači energije za rana jutra.
  8. Biljna mleka za sve vegane – orašide se prethodno namoče a onda se od njih pravi mleko. Od soje, badema, oraha, lešnika.. sa ili bez dodatka voća – odlučite sami.
  9. Dodatna sita za sladoled ili smotije su posebna otkrića i pogodnost ovog sokovnika. Sa njima se praktično dobija “3u1” ili “sveU1” uređaj – sokovnik, blender za smotije ili kašice i “sladoledomat” koji zamrznuto voće pretvara u preukusnu deliciju. Ova sita su posebno praktična za porodice sa malom decom… ok, ili sa velikom decom – ja sam uživala da se “igram” sa sva tri. Mana koju bih izdvojila je što u sito za smutije ne mogu da se stavljaju, recimo, chia semenke ili susamov puter. Zapravo, svi dodaci koji nisu voće (semenke, razne super hrane, kakao… ) se stavljaju naknadno. No, imajmo u vidu da je ovo ipak sokovnik sa dodatnim mogućnostima a za one koje žele blender – neka ga kupe zasebno. 🙂

 

Sve u svemu, ukoliko planirate da kupite sokovnik i da ga zaista koristite svakodnevno, VerVita PRO će ispuniti sva vaša očekivanja i opravdati  uloženi novac. Kad smo kod cene, ona nije zanemarljiva ali ipak ovo je sokovnik u rangu “Mercedesa”. A svi znamo da se i Jugom i Mercedesom možemo odvesti do Beograda ali da su to dve sasvim različite priče. 🙂

Na VerVita sajtu možete pogledati spisak brojnih lokala koji koriste ovaj sokovnik pa izvolite otići i isprobati sok. Ne znam koje su njihove omiljene kombinacije voća i povrća ali sa vama ću podeliti one u kojima smo mi porodično najviše uživali.

 

NARANDŽASTI SOK1

SASTOJCI:

  • 2 pomorandže
  • 2 slatke jabuke
  • 2 šake bagremovog cveta (ili drugog sezonskog medonosnog cveta – zove, cveta lipe…)
  • 1 šaka
    oljuštenih oraha

Pripremite sastojke. Pomorandže ogulite i prepolovite. Jabuke samo operite i prepolovite. Cvet bagrema operite. Orahe pažljivo i detaljno očistite od ljuske (kako ne bi ošetili sito). Sve sastojke naizmenično stavljati u sokovnik a potom uživati u ukusu.

 

CRVENI SOK11 DSCN8624 11

SASTOJCI:

  • 2 slatke jabuke
  • 1/2 limuna ili limete
  • jagode -oko 400g

Jabuke i jagode je dovoljno da samo operete (jabuku po potrebi prepolovite) a limunu ogulite i koru. Stavljajte sastojke u sokovnik a potom uživajte u magiji ukusa.

 

ZELENI SOK

1

SASTOJCI:

  • 2 slatke jabuke
  • 1 krastavac
  • 1 limun
  • 100g svežih listova spanaća
  • 100g svežih listova aloa vere
  • 1šaka oljuštenih oraha

Sve sastojke operite. Jabuku i krastavac prepolovite (krastavac po dužini). Limun ogulite a orahe detaljno očistiti od ljuske. Sastojke stavljati u sokovnik, sačekati par sekundi da se sav sok iscedi a potom počastiti nepca ovim preukusnim i zdravim napitkom.

 

 

PARADAJZ SOS (korišćeno sito za “smoothie”)

111 DSCN8945 111

SASTOJCI:

  • 200g cherry paradajza
  • 4 dehidrirana paradajza (prethodno namočena u mlakoj vodi 15min)
  • 1 drška celera
  • 1 čen belog luka
  • 1 šargarepa
  • šaka peršunovog lista

Sve sastojke oprati, beli luk oguliti, dehidrirani paradajz potopiti u vodu, šargarepu preseći po dužini. Sastojke stavljati u sokovnik sa sitom za smootije, čime se dobija izuzetno gusti sok – koji u ovom slučaju igra ulogu sosa ili dipa – za umakanje štapića od svežeg povrća. Takođe, može se služiti uz krekere ili pastu po izboru.

ZDRAV SLADOLED

111 DSCN8855 111.jpg

SASTOJCI:

  • 1 banana
  • 1/4 ananasa
  • šolja malina

 

Bananu i ananas iseckati i zajedno sa malinama staviti u zamrzivač. Neposredno pre pravljenja sladoleda ih izvaditi, ostaviti da odstoje 10-ak minuta a potom ih naizmenično (kako bismo dobili šareni sladoled) stavljati u sokovnik u koji smo prethodno stavili sito za sladoled.

Gotov sladoled kašikom vaditi a potom posuti listićima badema, po želji dodatno zasladiti javorovim sirupom i ukrasiti listovima mente.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *