TART SA JAGODAMA (posno, bez glutena)

 

 

(tekst koji sledi sam napisala uz objavu ovog recepta, na Instagramu, 16.maja 2021. Za recept, skroluj dole ;))

Ponekad je potrebno da izmenimo rutinu kako bi smo primili drugačije sadržaje.

Nedavno su deca izrazila želju da prespavaju kod bake i deke. Svo troje, čak i najmlađi vrtiguz. U početku, nisam mogla da se opustim. Stalno sam razmišljala o njima. A onda smo muž i ja odlučili da veče posvetimo nama.

Dok je odvozio decu, napravila sam osnovu tarta sa jagodma i stavila ga u frižider da se stegne.

Izabrala sam film s bioskopskog repertoara, a muž je predložio vreme projekcije kako bi smo imali slobodno veče. Kupili smo kokice i izabrali spojena sedišta. Do pred samu projekciju je izgledalo da ćemo biti sami u sali, ali onda je došao još jedan par, uputivši se prema poslednjim redovima.

Nakon projekcije, dok mi je srce još bubnjalo od napetosti filma, izašli smo na prostran parking. Iza nas je u kafiću svirao nekakav bend. Konstatovala sam sa žaljenjem kako je baš šteta što muzika koju izvode nije po našem ukusu, jer sam se uželela da popijemo pivo na koncertu. Muž je predložio da odemo do kanala. Sunce je tek zašlo iza horizonta i zapad neba se prelivao u purpurnim i ružičastim refleksijama. Seli smo na bedem i posmatrali pecaroše duž suprotne obale, kao i nekoliko divljih pataka koje su letele nad kanalom.

Svetla ulične rasvete su počela da se uključuju svuda oko nas. Primetila sam izbledeo grafit, na drugoj obali, pisalo je: Daco, volim te. Jesi li ono ti pisao, začikavala sam muža. On je ustao, spustio se niz kosinu bedema i nabrao mi buketić korovskog cveća. To mi je dalo ideju. Pri polasku, nabrala sam još divljeg cveća. Sutradan sam njime ukrasila tart.

Već se smrklo, kada smo pošli u stan, pričajući o hrani koju ćemo poručiti i o kupinovom vinu.

– – – – – – – – – – – – – – –

[videopress cBfIiNtL]

 

Kora:
150g bademovog brasna
100g pirinčanog brašna
2 kašike agava sirupa
60g gustina (od kukuruza, tapioke…)
4 kašike vode (+ još nekoliko, po potrebi)

Fil:
150g jagode
350g kokos krema (gusti, masni deo koji se izdvoji u konzervi kokosovog mleka)
4 kašike agava sirupa
2 kašike kukuruznog skroba
1 kašina agara-agara (biljni želatin)
1 kašičica vanila ekstrakta

 

Priprema:
Za koru, pomešajte sve sastojke. Testo treba da je kao plastelin, lako za oblikovanje. Po potrebi, dodajte još vode, kašiku po kašiku. Rastanjite koru izmedju dva lista papira pa pečenje na debljinu oko 4mm. Pažljivo prebacite na kalup za pečenje. Ja sam ga preklopila preko tepsije, pa skinula papir za pečenje. Utisnite testo u kalup, itrimujte vrhove, popravite pukotine pa izbockajte testo viljuškom. Pecite u rerni zagrejanoj na 180C oko 15-20minuta.
Za fil, izblendajte sve sastojke. Stavite ih u šerpicu  i na blagoj vatri, uz neprekidno mešanje, dovedite do tihog ključanja. Posle dve minute, sklonite sa vatre. Ostavite fil da se prohladi 15ak minuta, potom ga izlijte preko prohlađene kore. Sačekajte da tart potpuno ohladi na sobnoj temperaturi. Potom ga prebacite u frižider na hladjenje, najbolje tokom noći. Za nestrpljive, biće dovoljno i na 4 sata.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *