Keksići sa čokoladom i narandžom (posno, vegan)

Svet upoznajemo čulima, komuniciramo jedni s drugima, sami sa sobom i, destilišući stvarnosti, projektovanu kroz sočiva sopstvene misaonosti i emotivnosti,  izražavamo se umetnošću.  Svaka njena grana komunicira kroz određeno čulo, pa tako posmatramo slike i reči, čujemo muziku, dodirujemo nekakav oblik skulpture, te pri plesu angažujemo kinestetičke osete i sl. Jedino čulo koje nema sebi posvećenu granu umetnosti je čulo ukusa. Kada govorimo o ukusu, pominjemo ga u estetsko-vrednosnoj konotaciji.

Otuda me je iznenadilo pitanje, koje su mi poslali iz Galerije Matice srpske u Novom Sadu, pozivajući me da uzmem učešće u njihovom trenutnom izazovu Ukus umetnosti.

Šta mislite, kakav je ukus umetnosti? Da li vas je slika ikada inspirisala da napravite neko jelo?

Ideja je bila da, polazeći od sastojaka sa slika izabranih iz njihovog fonda, kreiramo recepte za predstojeće praznike. Zainteresovao me je njihov predlog, pa sam među ponuđenim slikama izabrala sliku Đorđa Bošana, Mrtva priroda sa korama od pomorandže (1956). Te kore, kao da su mi šapnule da bi se rado našle u kolačićima sa čokoladom, koje sam planirala da spremam.


Ђорђе Бошан, Мртва природа са корама од поморанџе, 1956.

Rado sam se odazvala akciji Galerije Matice srpske. Dopadaju mi se ideje koje realizuju. Letos su kontaktirali mog supruga, sa zahtevom da im ustupi svoje muzičko delo, koje bi u okviru projekta Doživi umetnost, bilo reprodukovano kao pozadina izloženoj slici Vere Zarić.

Vratimo se na temu. Spremanje hrane bi bila efemerna umetnost, kojom se izražavamo spojem umeća, dostupnih sastojaka i inspiracije, često praćenoj igrom, spontanošću i imrovizacijom, a činimo to kroz kombinovanje boja, sastojaka, začina i tekstura.Izlažem vam svoje delo. Nazvala sam ga Noćna griža savesti sa narandžom i čokoladom.

U daljem tekstu slede tehnikalije.


SASTOJCI (za 30-ak keksića)

 • 450g mekog brašna*
 • 30g brašna od leblebije*
 • 120g posnog maslaca, omekšalog*
 • 250g trščanog šećera
 • 1/2 kašičice  himalajske  soli
 • 1 kafena kašičica sode bikarbone
 • 1 kafena kašičica praška za pecivo
 • 20g organskog kakaa u prahu
 • 100ml ulja neutralnog ukusa
 • 100ml ceđenog soka od pomorandže
 • kora 1 pomorandže, rendana (ili 1 supena kašika ekstrakta pomorandže)
 • 300g kvalitetne organske crne čokolade, iseckanu na sitne komadiće

*belo pšenično brašno možete kombinovati/zameniti sa speltinim (ili drugim integralnim brašnom po izboru). Ukupnu količinu brašna smanjite.

*brašno od leblebije možete kupiti u prodavnicama zdrave hrane. Hranljivo je i puno proteina. Ukoliko ga ne uspevate pronaći, zamenite ga sa 1 supenom kašikom skroba/gustina.

*koristila sam domaći posni maslac. Vi koristiite onaj vama dostupan, od soje, kokosa ili drugih biljnih masnoća.

*u zavisnosti od jačine ekstrakta koji koristite, količina može varirati od pola supene kašike pa sve do dve ili tri. Moj savet je da počnete sa jednom, probate testo a onda po potrebi dodajte još, detaljno mešajući testo kako bi se ukus ravnomerno rasporedio. Umesto ekstrakta/arome, još je bolje koristiti rendanu koricu pomorandže. Obavezno obratite pažnju da li su pomorandže iz biološke, organske proizvodnje.PRIPREMA:

 1. Koristeći mikser, umutite omekšali maslac i šećer.
 2. Dodajte im sok od pomorandže, ulje i aromu.
 3. U zasebnoj posudi pomešajte preostale „suve“ sastojke: brašna, sodu, prašak za pecivo,  so i kakao.
 4. Mešavinu sa brašnom dodajte u umućeni maslac postepeno, iz nekoliko delova. Umesite i oko 2/3 seckane čokolade (ostatak sačuvajte da stavite na vrh keksića).  Testo će biti dosta gusto, uzmite kašiku ili umesite rukama.
 5. Testo treba da se stegne.  Odložite ga u frižider na par sati.
 6. Zagrejte pećnicu na 180’C.
 7. Od testa oblikujte kuglice željene veličine. Ja sam pravila kuglice težine 35g, keksići su ispali prečnika 6-7cm.
 8. Ređajte kuglice na obložen pleh, ostavljajući razmak među njima jer će se razliti prilikom pečenja.
 9. Blago ih „spljoštite“, pritiskajući ih dlanom, pa potom utisnite komadiće čokoladite u njih.
 10. Pecite ih 10ak minuta. Ukoliko vam se učine mekanim i nedovoljno pečenim- ne brinite, dodatno će očvrsnuti tokom hlađenja.

Uživajte u ukusu!

Vaša gustum maister Danijela 🙂2 thoughts on “Keksići sa čokoladom i narandžom (posno, vegan)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.