ČOKO-ČIA TORTA SA MALINAMA (posno)

Ova lagana i kremasta torta sa čia semenkama i čokoladom je odlična ideja da iskoristimo poslednje maline i pozdravimo se sa miholjskim letom. Svi sastojci su bez rafinisanih šećera, posni što ovu tortu čini pogodnom za sve vas koji vodite računa o svom zdravlju i kvalitetu namirnica koje koristite. Ne zahteva mnogo vremena i ne peče se. Uživajte u raskošnom ukusu čakolade i sočnim malinama u svakom zalogaju.

Kako drugačije opisati miholj, nego kao nalaženje tragova leta koje je izmaklo. Stoga, miholj je neodvojiv od nostalgije. Suprotnosti, kad se nađu jedna uz drugu, još se više ističu. Hladnim jutrima postaje sve teže ustati iz kreveta i rastati se od prekrivača. Prvi pogled kroz prozor, još dok sunce ne izbije preko krovova, uvek otkriva nebo u sivilu, nalik oblačnosti. A onda iznenada, dok decu pratim u vrtić, u ulici usmerenoj prema istoku, obasja nas sunce. Osećam kako moj taman džemper upija toplotu…

Nedavno sam, prilikom nabavke, pronašla maline. Nešto se u meni nasmešilo toj razglednici leta.

Odlučila sam da svoju porodicu iznenadim ukusnom poslasticom, koja bi ujedno bila pozdrav letu i pozdrav leta. Uzajamno, kao zagrljaj.

Koristila sam najkvalitetnije sastojke. Podloga za tortu je od Gullón zdravijih integralnih biskvita sa ZERO šećera, zatim od nerafinisanog kokosovog ulja i agava nektara. Hrskavo i preukusno, u savršenom zagrljaju sa kremastim čokoladnim  filom.

U osnovi fila su biljni jogurt i čia semenke, koje smo pomešali sa čokoladom i svežim malinama. Ukoliko umete da cenite kvalitetnu, organsku čokoladu sa vrhunskim kakaom ali bez šećera, veštačkih aroma i konzervansa – zaljubićete se u Vivani prozvode na prvu kockicu. Kako bi bili sigurni da će se torta dobro stegnuti, u NATRUE ovseno mleko sam dodala biljni želatin. “Barista” mleko  mi je omiljeno (iako ne pijem kafu :)) jer garantuje  još  kremastiji fil i puniji ukus.

Sačuvajte ovaj recept i spremite ga već sutra!

Volite li čia puding?

Ukoliko je vaš odgovor “DA!” onda sam se sigurna da će vas i ova torta oduševiti jer su tekstura i ukus dosta slični. Čia puding najčešće pravim sa biljnim mlekom ali sam u ovom receptu za tortu koristila biljni jogurt od soje kako bi fil bio još kremastiji. U slučaju da ne možete da nađete biljni jogurt, možete koristiti i biljno mleko po izboru. Moje omiljeno je ovseno. Volim njevog kremasti i slatkasti ukus.

Kako postoći čvrstu tortu koja se ne razliva?

Čia semenke puste sluz i stegnu mleko/jogurt ali to i dalje nije dovoljno da torta bude čvsta i uspešno održi formu van kalupa ili posude. U tu svrhu sam koristila biljni želatin tj.agaragar. On je na bazi algi i veoma često ga koristim u pripremi posnih torti i poslastica. Potražite ga u prodavnicama zdrave hrane.

Prah agara prvo rastopite u hladnom mleku. Potom zagrevajte, uz neprekidno mešanje, dok mleko ne dostigne temperaturu ključanja. Visoka temperatura je neophodna kako bi se aggar agtivirao. Ostavite ga da vri 2-3minute na tihoj vatri, a potom slonite da se malo prohladi pre nego što ga umešate u fil.

Čokolada u filu dodatno steže ovu tortu.

Koraci u pripremi

Proces pripreme je veoma jednostan. Spremamo bazu i fil.

Baza tj. kora torte je od integralnog keska, kokosovog ulja i zaslađivača. Koristila sam agava nektar.

Sve sastojke sam proradila u multipraktiku a onda utisnula u dno kalupa.

Fil sam spremala iz tri koraka:

  1. pomešala sam jogurt i čia semenke,
  2. otopila sam agar u biljnom mleku i kratko ga prokuvala,
  3. otopila sam čokoladu i sve pomešala.

Na kraju sam fil prelila sa još malo topljene čokolade kojoj sam dodala kosovo krema, da bi bilo još mekše i kremastije.

POTREBNI SASTOJCI

Navedeni sastojci su dovoljni za tortu prečnika 20cm

KORA:

  • 150g Gullón integralnih biskvita bez šećera
  • 60g nerafinisanog kokosovog ulja (ili kokos maslaca)
  • 4-5 kašika agave da sve to poveže
  • po potrebi malo vode/biljnog mleka

FIL:

  • 350g biljnog jogurta
  • 80g čia semenki
  • 5 kašika agava nektara (prilagoditi vašem ukusu)
  • 250ml NATRUE ovsenog mleka
  • 15g agara (biljnog želatina)
  • 100g Vivani tamne  čokolade @santamed.rs

ČOKO PRELIV:

  • 100g Vivani tamne čokolade
  • 2 kašike kokos krema tj. masnog, čvrstog dela  koji se izdvoji u konzervi kokosovog mleka

POSTUPAK PRIPREME

  1. Odmerite sastojke potrebne za pripremu kore i proradite ih u vašem multipraktiku. Ukoliko je smesa previše suva, dodajte kašiku biljnog mleka. Kokosovo ulje ne bi trebalo da je tečno, ček omekšalo ali i dalje čvrsto. Pogledajte video recept da biste stekli bolji osećaj.
  2. Počinjemo sa pravljenjem fila. Pomešajte biljni jogurt i čia semenke. Zasladite po ukusu i dodajte vanilu. Odložite sa strane 20ak minuta da se jogurt stegne.
  3. Aktivacija biljnog želatina. (Savet: pročitajte uputstvo na pakovanju agara koji ste kupili. Može biti malih odstupanja u procesu aktivacije.) Odmerite biljno mleko i u njega umešajte prah agara sve dok se potpuno ne otopi. Zagrevajte mleko do temperature ključanja. Neprekidno mešajte kako agar ne bi pao na dno šerpice. Na tihoj vatri ostavite mleko da vri par minuta a onda ga sklonite sa šporeta i dopustitie mu da se blago rashladi.
  4. Na pari, otopite čokoladu.
  5. Umešajte mleko sa agarom u čia jogurt, a potom dodajte i čokoladu.
  6. Maline umešajte i fil a potom ga izručite u kalup. Izravnajte gornju površinu kašikom.
  7. Čko preliv: otopite čokoladu na pari i u nju umešajte 2 supene kašike kokos krema. Kokos krem je masni i čvrsti deo koji se izdvoji u konzervi kokosovog mleka.
  8. stavite tortu u frižider da se stegne. Minimalno 4sata, najbolje tokom noći.
  9. Dekorišite tortu svežim bobičastim voćem, mlevenim keksom i zelenim grančicama.

ZAMENSKE NAMIRNICE

  • BILJNI JOGURT – potražite u većim marketima ili prodavnicama zdrave hrane biljni jogrt na bazi soje, kokosa ili ovsa. Neki su sa voćem a drugi neutralni. Ja sam koristila sojin jogurt bez dodatok šećera. Ipak, ukoliko ne uspete da ga pronađete, uvek možete korisitit biljno mleko po izboru. Kokosovo iz konzerve je punomasno i može poslužiti kao dobra zamena. Takođe, svileni tofu neutralnog ukusa može biti opcija. prethodno ga sa bilnim mleko proradite u blenderu dok ne dobijete glatku tekturu poput jogurta.
  • AGAVA NEKTAR – Agavu rado koristim kod zaslađivanja. Bilo koji drugi tečni zaslađivač je moguća zamena: pirinčani slad, javorov sirup, med – ukoliko ga koristite.
  • KOKOS KREMA– Koristila sam je u čoko prelivu. Vi i ne morate imati ovaj završni sloj. Ja nisam mogla odoleti predivnoj čokoladi koju sam namerila da smestim u tortu, kako bi ukus bio još puniji i bogatiji. Čokolade nikad dosta! Da se nakon hlađenja, fil ne bi previše stegao, otopljenu čokoladu pomešajte sa par kašika biljnog mleka.

JAVITE NAM UTISKE!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *